Sökning: "specialkost"

Visar resultat 11 - 15 av 18 uppsatser innehållade ordet specialkost.

  1. 11. Hur upplevs och hanteras familjens vardag av mödrar till barn med celiaki? : en kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Amandine Apell; Viktoria Burman; [2016]
    Nyckelord :Celiac disease; coeliac disease; gluten; Celiaki; glutenintolerans; gluten;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund: Celiaki är en autoimmun sjukdom med en prevalens på 2/100 i Sverige. Enda behandlingen är att äta en kost fri från gluten. Gluten förekommer i spannmålen vete, råg, korn och att diagnostiseras med celiaki innebär ofta att en förändring av matvanor blir nödvändig. LÄS MER

  2. 12. Får jag äta det här? : En studie om allergener i förskolan

    Kandidat-uppsats, Mälardalens högskola/Akademin för innovation, design och teknik

    Författare :Ellinor Jyrell; [2016]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : I storkök är det viktigt att specialkost hanteras på rätt sätt. Får en allergiker i sig fel kost finns det en risk att allvarliga allergiska reaktioner uppstår. Följande arbete har sin utgångspunkt från hanteringen av specialkost och kunskap kring allergener på Viby förskola i Håbo kommun. LÄS MER

  3. 13. Veterinär- och läkarstudenters kunskaper och värderingar om storskalig slakt och slaktmetoder – en enkätstudie

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of Animal Environment and Health

    Författare :Emelie von der Burg; [2015]
    Nyckelord :slakt; slaktmetoder; läkarstudenter; bedövning; avblodning; kyckling; nötkreatur; gris; veterinärstudenter; slaughter; slaughter methods; stunning; bleeding; poultry; broiler; bovine; pig; veterinary students; medical students;

    Sammanfattning : I Sverige idag är normen att man ska äta kött. Om man blir bortbjuden och är vegetarian, vegan eller något annat som innebär att man inte äter alla sorters djur, förutsätts det vanligen att man som gäst meddelar denna specialkost i förväg på samma sätt som man förväntas informera om eventuella allergier. LÄS MER

  4. 14. Specialkost i skolan : En kvalitativ studie om kraven som ställs på skolan angående specialkost

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Högskolan i Halmstad/Akademin för lärande, humaniora och samhälle

    Författare :Linda Larsson; Mygren Emelie; [2015]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Alla skolor styrs av samma styrdockument, men alla skolor har inte samma möjligheter att styra sin verksamhet. År 2011 tillkom en ny skollag om att skolmaten skulle vara näringsriktig och idag erbjuder allt fler skolor större utbud av specialkost. LÄS MER

  5. 15. Matlådor till hemmaboende äldre : En analys av matlådor, med fokus på energi- och näringsinnehåll, från olika leverantörer i en kommun samt en jämförelse med rådande förfrågningsunderlag och riktlinjer

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Anna Forsgren; Emelie Vesterfors; [2015]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Det finns många studier som visar att äldre hemmaboende inte får i sig rätt mängd näring och lider av malnutrition. Idag bor den största delen av äldre i Sverige i sina egna hem. En viktig aspekt för att äldre personer ska kunna göra detta är att erbjuda de äldre energi- och näringstäta matlådor. LÄS MER