Sökning: "stress kost"

Visar resultat 1 - 5 av 120 uppsatser innehållade orden stress kost.

  1. 1. Hälsopåståenden på livsmedel : En kvantitativ studie om unga vuxnas förståelse och attityder

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Filip Alderborn; Tat Wai Wong; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING   Bakgrund: EG-förordning 1924/2006 trädde i kraft 2007 med syfte att skydda konsumenter från missvisande närings- och hälsopåståenden på livsmedel. Tidigare studier gällande hälsopåståenden och märkningar påverkar konsumenters uppfattning om produkters hälsosamhet. LÄS MER

  2. 2. Följsamheten vid behandling av hypertoni – patientens perspektiv : En litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Marie Cederschiöld högskola/Institutionen för vårdvetenskap

    Författare :Dalia Möller; Åsa Drakenberg; [2023]
    Nyckelord :Hypertension; Compliance; Patient; Hypertoni; Följsamhet; Patient;

    Sammanfattning : Bakgrund Hypertoni är ett folkhälsoproblem som förekommer globalt och inom alla samhällsklasser. Behandlingen utgörs av livsstilsförändringar och läkemedelsbehandling. Livsstilsförändringarna inkluderar intag av hälsosam kost, ökad fysisk aktivitet samt minskad stress och rökstopp. LÄS MER

  3. 3. Vuxna personers upplevelse av vilka faktorer som påverkar genomförande och efterlevnad av livsstilsförändringar i samband med diabetes mellitus typ-2. : Allmän litteraturöversikt

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Blekinge Tekniska Högskola

    Författare :Nasra Mohamud; Aisha Jamba; [2023]
    Nyckelord :diabetes mellitus typ 2; fysisk aktivitet; kost; livsstilsförändringar; upplevelser.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Typ 2-diabetes är en global folksjukdom. Typ 2-diabetes kan orsaka allvarliga medicinska komplikationer för människor. Livsstilsförändringar i form av regelbunden motion, goda matvanor, rökningstopp, mindre intag av alkohol, minskad stress och viktminskning är viktiga för patienterna. LÄS MER

  4. 4. STRESS OCH DESS PÅVERKAN PÅ ÄTBETEENDE HOS STUDENTER SOM LÄSER HÖGSKOLEUTBILDNING SOM BERÖR KOST OCH MÅLTIDER : EN ENKÄTSTUDIE

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Reem Mohanna; [2023]
    Nyckelord :stress; ätbeteende; hälsa;

    Sammanfattning : Bakgrund Stress definieras som en relation mellan personen och omgivningen som upplevs som utmanande och hotande för välbefinnandet och stressresponsen aktiveras i kroppen som förbereder kroppen för att hantera hotet. Kronisk stress kan leda till en överproduktion av kortisol och orsaka negativa effekter på fysisk och mental hälsa. LÄS MER

  5. 5. Patienters upplevelser av egenvård vid diabetes mellitus typ 1 : En litteraturbaserad studie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Skövde/Institutionen för hälsovetenskaper

    Författare :Issam Alyassin; Viktor Wahlström; [2023]
    Nyckelord :Adult; diabetes type 1; experience; patients; self-care; Egenvård; diabetes typ 1; patient; upplevelse; vuxen;

    Sammanfattning : Bakgrund: Diabetes typ 1 är en kronisk sjukdom som drabbar många människor i världen. Sjukdomen kan leda till många olika komplikationer om egenvård inte främjas. För att förebygga diabeteskomplikationer krävs det livsstilsförändring i form av hälsosam kost och fysiska aktiviteter. LÄS MER