Sökning: "subakut våmacidos"

Hittade 3 uppsatser innehållade orden subakut våmacidos.

  1. 1. Våmacidos – den svårupptäckta sjukdomen : en studie kring hur sjukdomen uppkommer samt dess förekomst i Sverige

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Linnéa Jönsson; Amanda Pettersson; [2021]
    Nyckelord :våmacidos; subakut våmacidos; SARA; foderrelaterade sjukdomar på mjölkkor; rumen acidosis; subacute rumen acidosis; digestive disorders of dairy cows;

    Sammanfattning : För att mjölkkor ska ha en väl fungerande våm krävs en foderstat med en stor mängd fiberrika material som stimulerar till idissling. Vid en för hög tillförsel av stärkelse och en lägre andel fibrer i foderstaten kan mängden flyktiga fettsyror öka i våmmen. LÄS MER

  2. 2. Våm-pH hos mjölkkor : jämförelse av mättekniker och pH-förändring i samband med foderintag

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Veronica Furenbäck; [2019]
    Nyckelord :nätmagens pH; våmacidos; SARA; LRCpH; eBolus; buffring; salivflödeshastighet; tuggaktivitet; idissling; peNDF; partikellängd; sortering;

    Sammanfattning : Våmmens pH hos mjölkkor varierar under dygnet och mikroberna i våmmen behöver ett pH mellan 6-6,5 för att fungera optimalt. Normalt hålls våm-pH stabilt genom att kon absorberar flyktiga fettsyror (VFA) till blodet och den viktigaste mekanismen är saliven vilket har en buffringsförmåga då den innehåller bikarbonat och vätefosfatjoner. LÄS MER

  3. 3. Våmacidos hos mjölkkor

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Lovisa Lidholm; [2014]
    Nyckelord :försurning; utfodring; fullfoder; kraftfoder; pH; anpassningstid;

    Sammanfattning : Våmacidos är ett sjukdomstillstånd som uppstår då våmmens pH sjunker under det normala. Sjukdomen kan delas in i akut- respektive subakut våmacidos, beroende på grad av pH sänkning. Våmmens mikroorganismer bildar flyktiga fettsyror (VFA) från kolhydrater. LÄS MER