Sökning: "supplementering"

Visar resultat 21 - 25 av 57 uppsatser innehållade ordet supplementering.

  1. 21. Kan tillskott av essentiella aminosyror utan samtidig träning öka muskelmassa hos friska äldre och äldre med sarkopeni? - En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Axelie Peterson; Donny Karlsson; [2018-06-04]
    Nyckelord :essentiella aminosyror; muskelmassa; äldre; sarkopeni; frailty; essential amino acids; muscle mass; elderly; sarcopenia;

    Sammanfattning : Titel: Kan tillskott av essentiella aminosyror utan samtidig träning öka muskelmassa hos friska äldre och äldre med sarkopeni? - En systematisk översiktsartikel Författare: Axelie Petersson och Donny Karlsson Handledare: Frode Slinde Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2018-03-27 Bakgrund: Äldre utgör en stor del av befolkningen och är den största patientgruppen inom hälso- och sjukvården. Förlust av muskelmassa kan ge ökad skörhet och minskad livskvalité hos äldre. LÄS MER

  2. 22. Kan oral vitamin B12-supplementering påverka kognitiv funktion hos äldre? - en systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Charlotta Rubin; Anneli Svensson; [2018-06-04]
    Nyckelord :vitamin B12; kognitiv funktion; minne; äldre; oral supplementering; cognitive function; memory; elderly; oral supplementation;

    Sammanfattning : Titel: Kan oral vitamin B12-supplementering påverka kognitiv funktion hos äldre? - en systematisk översiktsartikel Författare: Charlotta Rubin och Anneli Svensson Handledare: Frode Slinde Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2018-03-28 Bakgrund Med åldern ökar förekomsten av sjukdomar och bristtillstånd vilket påverkar bland annat den kognitiva funktionen. Åldrandet orsakar även förändringar i absorptionsförmåga av till exempel vitamin B12 och uppskattningsvis har 5-20 % av de äldre låga serumkoncentrationer. LÄS MER

  3. 23. Finns det koppling mellan tillskott av BCAA/grenade aminosyror (leucin, isoleucin och valin) och förbättrad fysisk prestation? : En litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Håkansson Niklas; [2018]
    Nyckelord :BCAA; branched-chain amino acids; leucin; isoleucin; valin; grenade aminosyror; tillskott; fysisk prestation;

    Sammanfattning : Bakgrund: BCAA eller grenade aminosyror är ett vanligt förekommande kosttillskott. Tillskott av BCAA antas öka fysisk prestation baserat på forskningsresultat erhållna från djurexperiment och även en del forskning på människor. Resultaten är dock delvis motsägelsefulla. LÄS MER

  4. 24. Effekten av probiotikasupplementering vid graviditetsdiabetes

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Jeanette Almsberg; Martina Davitkova; Alexander Giannini; [2017-06-08]
    Nyckelord :Probiotika; probiotikasupplementering; graviditetsdiabetes; diabetes; Probiotics; probiotic supplementation; gestational diabetes;

    Sammanfattning : Titel: Effekten av probiotikasupplementering vid graviditetsdiabetes Författare: Jeanette Almsberg, Martina Davitkova & Alexander Giannini Handledare: Anna Winkvist Examinator: Frode Slinde Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2017-04-05 Bakgrund Graviditetsdiabetes (GDM) definieras som nedsatt glukostolerans som först upptäcks under graviditet och är ofta en riskfaktor för att senare i livet utveckla diabetes typ 2. I Sverige är prevalensen för GDM cirka två procent. LÄS MER

  5. 25. Effekt av sojaisoflavoner på blodtryck hos postmenopausala kvinnor

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Cecilia Assarsson; Camilla Hansson; [2017-06-07]
    Nyckelord :Blodtryck; hypertoni; sojaisoflavoner; ytoöstrogener; menopaus; postmenopausala kvinnor; blood pressure; hypertension; soy isoflavones; phytoestrogens; menopause; postmenopausal women;

    Sammanfattning : Titel: Effekt av sojaisoflavoner på blodtryck hos postmenopausala kvinnor Författare: Cecilia Assarsson & Camilla Hansson Handledare: Andrea Mikkelsen Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2017-05-23 Bakgrund: Under klimakteriet minskar successivt produktionen av östrogen hos kvinnor. Det ökar risken att drabbas av hypertoni vilket är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom. LÄS MER