Sökning: "sustainable food networks"

Visar resultat 1 - 5 av 57 uppsatser innehållade orden sustainable food networks.

  1. 1. SVENSKARS ATTITYDER KRING INSEKTKONSUMTION : En enkätstudie med entomophagy attitude questionnaire

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Karl Ernlund; Oscar Sumelius; [2024]
    Nyckelord :entomophagy; EAQ; entomophagy attitude questionnaire; insects; insect; insect consumtion; consumtion; survey; insektskonsumtion; entomofagi; attityder; insekter; insekt; svenskars; konsumtion; undersökning; enkät;

    Sammanfattning : Insektkonsumtion, det vill säga entomofagi, har kommit i rampljuset på senare tid, då insekter ses som ett hållbart livsmedelsalternativ. Insekter har länge konsumerats i delar av världen men varit associerat med neofobi och äckel i västvärlden. Syftet med denna studie är att undersöka vuxna svenskars attityder kring entomofagi. LÄS MER

  2. 2. Integrating Waste Heat from Hydrogen Production Into District Heating

    Master-uppsats, Lunds universitet/Institutionen för energivetenskaper

    Författare :Fawzi Kayali; [2023]
    Nyckelord :Hydrogen; Electrolysis; Waste Heat Recovery; Combined Heat and Power Plant; District Heating; Simulation; Sustainable Heating Systems; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : The aim of this research is to explore the feasibility of the integration of waste heat from electrolyzers within a Combined Heat and Power (CHP) plant and district heating (DH) network and suggest a practical setup for integration. With the escalating emphasis on the development of green hydrogen through electrolysis powered by renewable energy, a substantial amount of waste heat is generated, typically left unused. LÄS MER

  3. 3. Mot ett mer hållbart lantbruk : En kartläggning av hur livsmedelsaktörer arbetar med miljömässig hållbarhet på gårdsnivå.

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Economics

    Författare :Charlie Simonsson; Julia Arvidsson; [2023]
    Nyckelord :synergier; hållbart lantbruk; hållbar utveckling; livsmedelssektorn; Synergies; agriculture; sustainability; sustainable development; food sector; Science Based Targets; hållbarhet; intressentteorin; marknadsmix; legitimitet;

    Sammanfattning : Förhöjda havsnivåer, extremväder, översvämningar och skogsbränder är några av de konsekvenser som hotar vår planet på grund av klimatförändringarna. Denna oroande utveckling har lett till en ökad uppmärksamhet kring hållbar utveckling, inte bara i Sverige utan även globalt. LÄS MER

  4. 4. Towards a Fourth Food Regime? A sustainability analysis on modern agriculture in Schwäbisch Hall, Germany

    Master-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för arkeologi och antik historia

    Författare :Lea Noemi Feinauer; [2023]
    Nyckelord :Food Regimes; Actor-Network-Theory; Sustainable Agriculture; Common Agricultural Policy; Climate Change; Sustainable Consumption; Food Security;

    Sammanfattning : At my thesis’s core is the transformation of the agricultural industry based on the framework of food regimes established by Philip McMichael and Harriet Friedmann. The framework of food regimes will guide the analysis of recent agricultural developments towards sustainability. LÄS MER

  5. 5. RE+: A permaculture approach to regenerate Gastelyckan through urban design and urban farming

    Master-uppsats, Lunds universitet/Institutionen för arkitektur och byggd miljö

    Författare :Matheus Simon dos Santos; [2023]
    Nyckelord :Permaculture; Sustainable Urban Design; Urban farming; Regenerative Urban Design; Regenerative agriculture; Sustainability; Sustainable Lifestyle; Arts and Architecture;

    Sammanfattning : The global food system is facing significant challenges, for example, Sweden is a big partner of the European Union in terms of imported and exported food, like many countries in the world, Sweden depends on other countries for food production. In addition to it, the agriculture industry is responsible for 26% of greenhouse gas emissions in the world, due to the transportation of food, use of land, livestock and farming. LÄS MER