Sökning: "sustainable food production"

Visar resultat 1 - 5 av 651 uppsatser innehållade orden sustainable food production.

  1. 1. Cooperative Sustainability : a study of Arla’s Sustainable Incentive Model

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of Economics

    Författare :Martin Söderlund; [2024]
    Nyckelord :Arla foods; Agricultural Cooperatives; Cooperative Sustainability; Incentive Models; Sustainable Incentive Models; Organizational Change; Agency Relationship;

    Sammanfattning : The agricultural industry is a large contributor to greenhouse emissions and therefore faces new challenges to implement sustainable practices. The rising societal demand for sustainability makes the agricultural sector dependent on working towards environmentally friendly practices. LÄS MER

  2. 2. Shifting focus from yields to food supply : an evaluation of the ‘number of people fed per hectare’ indicator at farm and national level

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Ida Ekqvist; [2024]
    Nyckelord :Land use efficiency; Sustainability indicators; Agricultural productivity; Food production;

    Sammanfattning : The challenge of feeding a growing global population while reducing the pressure on climate and ecosystems has gained much attention in research over the last decades. A crucial yet often overlooked aspect in research addressing this complex challenge is the efficiency of food production in meeting nutritional needs within the constraints of global cropland resources. LÄS MER

  3. 3. Har miljöfaktorer betydelse när konsumenter väljer livsmedel? En kvantitativ studie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Evelina Pettersson; Madelene Heikkinen; [2024]
    Nyckelord :Environment; food choices; consumers; Miljö; livsmedelsval; konsumenter;

    Sammanfattning : Bakgrund Livsmedelsval som människor gör påverkar både hälsan och miljön. FN:s klimatpanel har fastställt att de globala utsläppen behöver minska med nästan 50% fram till 2030. Det krävs att konsumenter reflekterar över sina livsmedelsval för att samhället ska uppnå en mer hållbar konsumtion och produktion. LÄS MER

  4. 4. Groundwater Modelling in southeast Cambodia - Facing irrigation and groundwater level changes during a pandemic

    Master-uppsats, Lunds universitet/Avdelningen för Teknisk vattenresurslära

    Författare :Svea Bertolatus; [2024]
    Nyckelord :Cambodia; GMS Modflow; Groundwater modelling; irrigation; Mekong; Prey Veng; Svay Rieng; Technology and Engineering; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : In the Mekong region, sustainable water resource management is a significant challenge for all countries involved. In Cambodia, where rice production is crucial for household food security and export, groundwater is increasingly used for irrigation during the dry season, leading to higher rice yields. LÄS MER

  5. 5. Marina kolonilotter - en hållbarhetsnisch i ett sociotekniskt landskap: En kvalitativ studie av marina kolonilotters potentiella roll i omställningen mot hållbar livsmedelsproduktion och samhällen

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för globala studier

    Författare :Linnéa Andersson; [2023-10-18]
    Nyckelord :Marina kolonilotter; Havskoloni; Blue community gardens; Regenerative aquaculture; Small scale ocean farming; Transition theory; Socio-technical transitions; Multi level perspekctive;

    Sammanfattning : This study aims to contribute knowledge and understanding regarding the role of political governance in facilitating grassroots initiatives that hold potential for advancing sustainable development. Specifically, the research investigates the potential role of Blue/marine community gardens in the transition towards sustainable societies and food production. LÄS MER