Sökning: "svenskodlade baljväxter"

Visar resultat 1 - 5 av 7 uppsatser innehållade orden svenskodlade baljväxter.

  1. 1. Saponiner i ärta : biosyntes av soyasaponiner och dess genetiska mekanismer i ärtväxter

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Plant Breeding (from 130101)

    Författare :Ines Falk Tingström; [2022]
    Nyckelord :Pisum sativum; baljväxter; Fabaceae; proteingrödor; växtförädling; jämförande genomik;

    Sammanfattning : Efterfrågan på proteinrika vegetabiliska livsmedel ökar och intresse finns från både konsument, politiker och industri att använda svenskodlade råvaror i större utsträckning. Ärta (Pisum sativum L. LÄS MER

  2. 2. Falafel på favaböna : En studie på olika ingrediensers effekt på volym och textur

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik (kandidat); Lunds universitet/Livsmedelteknisk högskoleutbildning - YTH

    Författare :Johanna Lavin; Amanda Valenzuela Diaz; [2022]
    Nyckelord :food science; livsmedelsteknik; favaböna; falafel; proteinskifte; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : Köttkonsumtionen ökar hela tiden och bidrar till en negativ klimatpåverkan. Detta på grund av de växthusgaser som köttindustrin medför. Att äta en mer växtbaserad kost kan ha en effektfull inverkan på minskandet av dessa växthusgaser. LÄS MER

  3. 3. Svenskodlade baljväxter : möjligheter & utmaningar för nya livsmedelsprodukter

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Heli Lindeberg-Lindvet; [2020]
    Nyckelord :svenskodlade baljväxter; näring i baljväxter; odling av baljväxter; baljväxters miljöpåverkan; antinutritionella faktorer; sojabönan; gulärt; gråärt; gröna ärtor; lupin; linser; fababöna; bruna bönor; extrahering; extrudering; förädling; konsumentattityd;

    Sammanfattning : Trots att utbudet av vegetariska produkter ökar i Sverige, är andelen produkter baserade på svenskodlade baljväxter i nuläget låg. Soja är en vanligt förekommande råvara, men är ofta importerad. De baljväxter som främst odlas i Sverige är olika former av ärter samt åkerbönor. LÄS MER

  4. 4. Swedish crops for the use in production of tempeh : which raw materials grown in the Swedish crop-system can be applied in tempeh production?

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Lovisa Nilsson; [2020]
    Nyckelord :antinutrients; cereals; fermentation; legumes; Sweden; tempeh;

    Sammanfattning : With a growing world population, the demands on the food industry are increasing. By reducing the intake of animal protein and replacing it with plant protein, the resource use and emission from the food industry would decrease. Tempeh is a fermented plant food, and acts as a substitute to meats. LÄS MER

  5. 5. Managing uncertainties and development of grain legumes in Sweden

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Jenny Östberg; [2019]
    Nyckelord :pea; lentil; farmer; trader; variability; cultivation; consumption; food;

    Sammanfattning : Grain legumes have proven in many studies to have beneficial effects on both the agricultural system and for human health. Agronomic and environmental benefits with the lower use of synthetic nitrogen, improvement of soil health, and contribution towards a more diverse agricultural system has alongside with the high nutritional value proven the grain legumes importance of presence. LÄS MER