Sökning: "svinn"

Visar resultat 11 - 15 av 108 uppsatser innehållade ordet svinn.

  1. 11. Effektivisering av lagerhållningsprocess : Standardisering för hanterbar uppföljning av svinn i produktion

    M1-uppsats, Jönköping University/Tekniska Högskolan

    Författare :Steven Hawil; [2021]
    Nyckelord :ABC-analys; KANBAN; Förbättringsarbete; Standardisering av processer;

    Sammanfattning : There are many costs that companies do not get paid for, i.e., none-values-added costs, waste of material in the production process also known as solid waste is an example of such a cost. Solid waste includes left over of materials that aren ́t reusable after the production process is completed and end up as cassation. LÄS MER

  2. 12. Food waste in bakeries- quantities, causes and treatment

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Maryna Iakovlieva; [2021]
    Nyckelord :bakery waste; bakeries; causes of losses; producers; Swedish bread industry; take-back agreement;

    Sammanfattning : Bread waste represents a considerable part of food waste in Sweden, and in general, food waste can have a significant impact on the environment. This study assesses the quantity of food waste in bakeries and identifies the main causes of waste during the production of baked products. A sample was taken from the total number of bakeries in Sweden. LÄS MER

  3. 13. Hur beteendeförändringsmodeller kan appliceras i skapandet av en informativ teknisk tjänst i syfte att minska svinn av grönsaker

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för datavetenskap och medieteknik (DM)

    Författare :Anne Berglund; [2021]
    Nyckelord :Beteendeförändringsmodeller; BCW; FBM; BCT-Taxonomin; teknisk intervention; informativ teknisk tjänst; andelsjordbruk; triggers; påminnelser; övertygande teknologi; IKT; svinn av grönsaker; hållbarhet; informationsanvändning;

    Sammanfattning : Denna kandidatuppsats undersöker hur beteendeförändringsmodellerna “The Behaviour Change Wheel” (BCW), “BCT-Taxonomin” och ”Foggs Behavioural Model” (FBM) kan appliceras i skapandeprocessen av en informativ teknisk tjänst, i syfte att uppnå positiv beteendeförändring gällande svinn av grönsaker hos individer som är medlemmar av andelsjordbruk. I studien undersöks bland annat om deltagarna upplever att den informativa tekniska tjänsten leder till positiv skillnad i beteenden gällande grönsakssvinn, samt vilka specifika komponenter från beteendeförändringsmodellerna som de upplever gör skillnad. LÄS MER

  4. 14. Orsaker till livsmedelsförluster och livsmedelsavfall längs med värdekedjor av nötkött och potatis : Ett samverkande angreppssätt för att förebygga dess uppkomst

    Master-uppsats, KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik

    Författare :Lily Gao; Emelie Johansson; [2021]
    Nyckelord :Food loss; food waste; food supply chain; voluntary agreement; root cause analysis; Livsmedelsförluster; livsmedelsavfall; värdekedja; frivillig överenskommelse; rotorsaksanalys;

    Sammanfattning : Ungefär en tredjedel av all mat som produceras runt om i världen går förlorad eller slängs, vilket resulterar i negativ påverkan på klimat och miljö, ekonomiska förluster samt bortfall av mat som annars kunnat tillgodose människor med mat. Att förebygga matsvinn har således flera positiva synergieffekter, men det behövs mer kunskap om orsaker till varför det uppstår samt ett fortsatt arbete för att företag, myndigheter och organisationer gemensamt ska kunna arbeta med svinnproblematiken. LÄS MER

  5. 15. Total bacterial count as an attribute for raw milk quality

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Helena Markusson; [2021]
    Nyckelord :total bacterial count; milk microbiota; raw milk quality; spoilage;

    Sammanfattning : Milk is a nutritious food and at the same time a substrate where microorganisms thrive. Their metabolic impact can be useful in dairy fermentation, but the degradation of compounds within its habitat can also cause dairy food spoilage. LÄS MER