Sökning: "syra spannmål"

Hittade 4 uppsatser innehållade orden syra spannmål.

  1. 1. I vilken omfattning sker spannmålskonservering med propionsyra? : en intervjustudie med lantbrukare i Västerbottens län

    M1-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Frida Dahlberg; [2020]
    Nyckelord :spannmålslagring; krossensilering; propionsyra; spannmål; lagerskador; Västerbotten; Norrland;

    Sammanfattning : Spannmål kan konserveras genom att sänka vattenhalten, sänka temperaturen, hindra syretillförsel eller att tillsätta konserveringsmedel. I dag är att sänka vattenhalten, det vill säga torkning den vanligaste metoden men ska spannmålen användas till djurfoder är torkning inget krav utan då finns det olika metoder till att lagra den fuktig. LÄS MER

  2. 2. Totalhalt och biotillgänglig halt av metaller i bröd

    Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Institutionen för naturvetenskap och teknik

    Författare :Maria Stenberg; [2017]
    Nyckelord :surdegsbröd; metaller; biotillgänglighet; in vitro spjälkning;

    Sammanfattning : Hur mycket kroppen tillgodogör sig av metallinnehållet i bröd kan relateras till produktionen av spannmålet som blir mjöl, fullkornsmängd, bakmetod och spjälkningen av brödet i kroppen. Syftet med denna studie var att undersöka totalhalt av metaller i bröd och biotillgänglig halt av metaller efter spjälkning i magsäck och tolvfingertarm utifrån följande frågor: i) Finns det ett samband mellan totalhalt och biotillgänglig halt av metallerna i bröden? ii) Finns det ett direkt samband mellan totalhalt av metallerna och fullkornsmängd i bröden? iii) Ökar surdeg som hävningsmedel biotillgängligheten av metallerna i bröden? iv) Hur relaterar brödens totalhalter till dagligt rekommenderat intag av metallerna, samt tolerabelt veckointag gällande kadmium? Metallerna som undersöktes var magnesium (Mg), kalcium (Ca), järn (Fe), koppar (Cu), zink (Zn) och kadmium (Cd) och bröden som studerades var dels surdegsbröd bakade på kultursorter av vete och råg, dels några av de mest konsumerade bröden i Sverige. LÄS MER

  3. 3. Propionsyratillsats vid gastät lagring av spannmål

    M1-uppsats, SLU/Rural Buildings and Animal Husbandry (until 121231)

    Författare :Peter Kristoffersson; [2011]
    Nyckelord :propionsyra; gastät lagring; Grain Bagger Mainero; slang; korv; inläggning;

    Sammanfattning : Kostnader för lagring av spannmål till djurfoder är en viktig parameter för lantbrukare som lagrar sin hemmaproducerade foderspannmål. Därför är det viktigt att hitta ett smidigt system med god säkerhet gällande hygienisk kvalitet och lagringsduglighet. LÄS MER

  4. 4. Ekonomin i syrning av spannmål till mjölkkor

    L3-uppsats, SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

    Författare :Daniel Heiding; [2006]
    Nyckelord :syra spannmål; utfodra kor; ekonomi;

    Sammanfattning : In this dissertation I have tried to figure out if it possible to make any money on acid grain to feed cows through a case study. The method is a case study combined with a documentary research. LÄS MER