Sökning: "teorier mat"

Visar resultat 1 - 5 av 104 uppsatser innehållade orden teorier mat.

  1. 1. Sockerskattens roll i utvecklingen av hälsosamma matvanor för barn - en studie som belyser hur en sockerskatt kan påverka svenska livsmedelsföretag.

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Economics

    Författare :Gabriella Falk; [2023]
    Nyckelord :Socker; livsmedel; barnmat; sockerskatt; matvanor; folkhälsa; livsmedelsföretag; samhällsekonomi; beslutsteori; strategi;

    Sammanfattning : Allt fler länder börjar se ett växande folkhälsoproblem samt att det samhällsekonomiska perspektivet påverkas negativt till följd av en hög sockerkonsumtion bland befolkningen. I Sverige har man börjat se en minskning av direktkonsumtionen av socker (råsocker och bitsocker) samtidigt som intaget av socker i form av choklad, konfektyr som bakverk, godis samt läskedrycker har ökat kraftigt. LÄS MER

  2. 2. Sköldpaddssoppa och Kalixlöjrom - om svenska eliten får välja : En kvalitativ innehållsanalys av Nobelbankettens menyer utifrån Bourdieus begreppsapparat

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Sociologiska institutionen

    Författare :Sigrid Novosel; [2023]
    Nyckelord :Nobelmenyer; elitens smak; Bourdieu;

    Sammanfattning : Den här uppsatsen fokuserar på smaken hos den svenska eliten genom att undersöka Nobelmenyer från 1901 till 2022. Syftet består i att genom Nobelbankettens menyer undersöka hur den svenska elitens smak har förändrats över tid. Undersökningen utgår från Bourdieus teorier kring smak, distinktioner och maktens fält. LÄS MER

  3. 3. ENGAGEMANGSNIVÅN HOS SMÅ FÖRETAGI ARBETET MED HÅLLBAR UTVECKLING

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Luleå tekniska universitet/Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle

    Författare :Alexandra Grahn; Elice Morén; [2023]
    Nyckelord :Små företag; hållbar utveckling; engagemangsnivå;

    Sammanfattning : Our earth has finite resources. In order to respect this and not exceed its limits, sustainable development is required. If we cannot realize this, there is a risk that the earth will lose the ability to, for example, provide us with food or provide us with natural resources, something people today take for granted. LÄS MER

  4. 4. Hur påverkar ägandet lantbrukares inställning till risk?

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Economics

    Författare :August Häger; Per Nordqvist; [2022]
    Nyckelord :Lantbruk; företagsekonomi; risk; beslutsprocesser; spannmålsodling; försäljningsstrategier; arrende; ägandeform;

    Sammanfattning : Att försörja en växande befolkning med mat är idag ett allt större problem i världen samtidigt som klimatförändringar och marknadssvängningar gör lantbrukarens företagande allt mer riskutsatt. Det svenska lantbruket har även genomgått en strukturrationalisering vilken bidragit till att lantbruksenheter konsoliderats i större enheter med färre brukare. LÄS MER

  5. 5. Marknadsföring av gårdsbutiker : en fallstudie om strategier och innehåll

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Economics

    Författare :Charlotte Alicia Möller; Märta Wässman; [2022]
    Nyckelord :gårdsbutik; digital marknadsföring; content marketing; storytelling; marknadsmixen; marknadssegmentering;

    Sammanfattning : Intresset för svensk- och närodlad mat har under senare år ökat vilket resulterat i att allt fler lantbrukare öppnar gårdsbutiker. Konkurrensen på marknaden har bidragit till att lantbrukare använder sig av olika marknadsföringsstrategier för att nå ut till konsumenterna och utmärka sig från konkurrenter. LÄS MER