Sökning: "tillagning"

Visar resultat 11 - 15 av 56 uppsatser innehållade ordet tillagning.

  1. 11. Hemberedskap för stadsbor ur ett designperspektiv

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för industriell ekonomi, industridesign och maskinteknik

    Författare :Ludvig Djerf; [2020]
    Nyckelord :Beredskap; Designperspektiv; Hemberedskap; Krisberedskap; Krisinformation; Produktdesign; Social kapital; Social hållbarhet; Stadsbor; Underhållning;

    Sammanfattning : Människor i framförallt stadsmiljöer är inte förberedda om någon form av kris skulle uppstå (If Skadeförsäkring 2018; Perman, Shoaf, Kourouyan & Kelley 2011). Informationen är bristfällig kring vad som gäller hemberedskap och hur man hanterar krissituationer, påstår både experter (Asp 2015) och vanliga människor som intervjuats i denna uppsats. LÄS MER

  2. 12. Migration av östrogenlika ämnen från förpackningsmaterial till livsmedel

    Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Institutionen för naturvetenskap och teknik

    Författare :Marie Tähtinen; [2019]
    Nyckelord :Polypropen; plastmaterial; migration; bioanalys; in vitro; östrogenreceptor ER ;

    Sammanfattning : Förpackningsmaterial av plast är idag vida använt inom livsmedelsindustrin för att skydda livsmedel under transport, förvaring och tillagning. Vid tillverkning av plast används ett flertal olika additiv som visat sig kunna migrera till livsmedel och verka hormonstörande. LÄS MER

  3. 13. Kan marinering av kött reducera uppkomsten av heterocykliska aminer vid tillagning? : En litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Beatrice Lindh Dillon; [2019]
    Nyckelord :Heterocyclic amines; meat; cooking process; marinade; food; food process; health; aromatic; spices; herbs; beer; wine; Heterocykliska aminer; kött; tillagning; marinering; mat; livsmedel; hälsa; arom; kryddor; örter; vin; öl;

    Sammanfattning : Bakgrund: Över 20 mutagena ämnen har detekterats i tillagade livsmedel. Till dessa räknas heterocykliska aminer. Studier har visat att dessa aminer kan orsaka mutationer och därmed öka risken för att utveckla cancer. Heterocykliska aminer bildas under tillagning av kött i höga temperaturer genom Maillardreaktionen. LÄS MER

  4. 14. Drivers and Barriers for Reducing Food Waste in School Kitchens

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Marika Arvidsson; [2019]
    Nyckelord :Food waste; food production; school kitchens; public kitchens; change management; change; food engineering; livsmedelsteknik; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Of the food produced for human consumption, one-third is lost or wasted. Food waste has an impact on the environment in several ways and it is thus required to reduce food waste in all parts of the value chain. The objective of this thesis is to identify drivers and barriers for implementing food waste reducing strategies in school kitchens. LÄS MER

  5. 15. En universallösning för reducering av matsvinn? : En studie om möjligheten att minska de kommunala skolkökens matsvinn med hjälp av styrningsverktyget lean

    Magister-uppsats, Linköpings universitet/Företagsekonomi; Linköpings universitet/Filosofiska fakulteten

    Författare :Malin Anderstedt; Elin Sundqvist; [2018]
    Nyckelord :Public Sector; food waste; lean; municipal school kitchens; Offentlig verksamhet; matsvinn; lean; kommunala skolkök;

    Sammanfattning : Bakgrund: Ett behov att finna strategier för att minska matsvinnets negativa miljöpåverkan har identifierats inom svensk offentlig sektor. De dagliga tallriksavskrapen inom kommunala skolkök kostar samhället miljonbelopp, dessutom uppstår ytterligare matslöseri vid tillagning. LÄS MER