Sökning: "tillsatser i livsmedel"

Visar resultat 1 - 5 av 26 uppsatser innehållade orden tillsatser i livsmedel.

  1. 1. Kunskaper om och attityder till E-nummer : En enkätstudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Selin Sungur; [2020]
    Nyckelord :E-numbers; food additives; E-nummer; livsmedelstillsatser;

    Sammanfattning : Bakgrund E-nummer, som är tillsatser i många olika livsmedel och produkter, har sedan länge funnits i Europa. Vid 1960-talet introducerades ett E-klassificeringssystem för att skydda konsumenterna mot möjliga livsmedelsrelaterade risker. LÄS MER

  2. 2. SYNEN PÅ E-NUMMER I LIVSMEDEL : En enkätstudie om olika gruppers kunskaper om och attityder till E-nummer

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Minna Henningsson Lindberg; [2020]
    Nyckelord :E-nummer; tillsatser; attityder; enkätstudie;

    Sammanfattning : Bakgrund E-nummer är tillsatser i livsmedel och systemet att märka livsmedelstillsatser med ett E-nummer introducerades under 1960-talet. Tidigare studier har visat att det finns en oro hos konsumenter kring E-nummer i livsmedel samt att en mer negativ attityd är överrepresenterade inom vissa grupper. LÄS MER

  3. 3. The potential of starch : different characteristics of modified wheatstarches and their use in food processing

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Hanna Norrman; [2020]
    Nyckelord :wheat starch; physical modifications; chemical modifications; amylose; amylopectin; starch granules;

    Sammanfattning : This is a study written as a part of the Agtech 2030-project, “Increased value at the starch-and cereal protein market”, which is a collaboration between Lantmännen and the University of Linköping within the framework of the innovation platform Agtech 2030, hosted by Linköping university. This conceptual and literary based study concerns modification of wheat starch, one of many parts of the project from Agtech 2030. LÄS MER

  4. 4. Analysis of market and requirements of plasticizers for flexible PVC - With a focus on Perstorp’s non-phthalate plasticizer Pevalen

    Master-uppsats, Lunds universitet/Kemiteknik (CI)

    Författare :Lisa Bywall; Sofie Cederlund; [2020]
    Nyckelord :PVC; plasticizer; plasticiser; industry; flexible PVC; polyvinylchloride; vinyl; flooring; chemical engineering; kemiteknik; Chemistry;

    Sammanfattning : Flexible Polyvinyl chloride (PVC) is a plastic material commonly used in today’s society and a fundamental material for a lot of sectors. It has advantages over other polymers such as energy-efficient production, flame retardancy, durability and cost-effective. LÄS MER

  5. 5. A review study of Bisphenol A : as an endocrine disrupting chemical in food contact material manufactured from polycarbonate and epoxy resin

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Emma Danielsson; [2020]
    Nyckelord :BADGE; Bisphenol A; dietary Exposure; endocrine disrupting chemicals; epoxy resins; estrogenic activity; food contact material; food packaging; migration; plastic food containers; polycarbonate;

    Sammanfattning : Bisphenol A (BPA) is one of the worlds most produced chemicals. This compound is widely employed as an additive in polymers such as polycarbonates and epoxy resins in the manufacturing of plastics to provide transparency, rigidity and resistance to the resins. LÄS MER