Sökning: "total cholesterol"

Visar resultat 1 - 5 av 45 uppsatser innehållade orden total cholesterol.

  1. 1. Effekt av blåbär på blodlipider En systematisk litteraturöversikt om effekt av blåbärsintag på blodlipider.

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Vendela Welander; Viktoria Morell; [2024-02-09]
    Nyckelord :Lipids; LDL; HDL; total cholesterol; triglycerides; blueberries; anthocyanins; Lipider; totalkolesterol; triglycerider; blåbär; antocyanin;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet är att sammanställa det aktuella forskningsunderlaget för att undersöka om intag av blåbär förändrar lipidnivåer hos män och kvinnor ≥18 år jämfört med att inte inta blåbär. Metod: I denna systematiska översiktsartikel har en litteratursökning genomförts. LÄS MER

  2. 2. Spirulinas effekt på blodlipidnivåer – En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Andrea Grankvist; Fia Löfmark; [2024-02-09]
    Nyckelord :Spirulina; Arthrospira Maxima; Arthrospira Platensis; blodlipider; LDL; HDL; totalkolesterol; triglycerider; blood lipids; total cholesterol; triglycerides;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel är att undersöka om spirulinaintag har en effekt på blodlipidnivåer hos vuxna människor, oavsett hälsostatus. Metod: En systematisk litteratursökning utfördes i databaserna Scopus och PubMed. LÄS MER

  3. 3. Exploring alternative surfactants to replace PEG within lipid nanoparticles

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master); Lunds universitet/Bioteknik (CI); Lunds universitet/Bioteknik (master)

    Författare :Elina Edidovica; [2024]
    Nyckelord :Lipid nanoparticle; polyethelyne glycol PEG ; alpha-tomatine; N-hexadecyl beta d-maltoside HDM ; DOPC; DPPC; cholesterol; film hydration; stability study; DLS; Cryo-TEM; SAXS; pharmaceutical formulation; Chemistry;

    Sammanfattning : Over the past decade an increasing amount of studies has demonstrated that PEGylation not only precipitates reductions in drug delivery efficiency but also triggers the immune system to produce antibodies, specifically anti-PEG antibodies. The objective of my thesis is to explore alternative surfactants that could viably replace PEG within lipid nanoparticles. LÄS MER

  4. 4. Ingen effekt av fermenterade sojaprodukter på blodfetter

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Paulina Lindman; Julia Nordqvist; [2022-06-21]
    Nyckelord :Blodfetter; lipidprofil; HDL-C; LDL-C; totalkolesterol; kardiovaskulär sjukdom; cheonggukjang; doenjang; fermenterad soja; fermented soy; cardiovascular disease; total cholesterol; lipid profile; Blood lipids;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med denna systematiska översikt var att undersöka det vetenskapliga underlaget för att supplement av fermenterade sojaprodukter har en effekt på blodfetter hos vuxna med normala blodfettsnivåer. Metod: Litteraturinsamlingen genomfördes i databaserna PubMed och Scopus. LÄS MER

  5. 5. Förbättrar fermenterad soja lipidnivåer?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Jonathan Orinius; Marcelo Villalta Rivera; [2022-06-21]
    Nyckelord :Apo B Apo A1; Fermenterad soja; HDL kolesterol; LDL kolesterol; Lipider; RCT; Total kolesterol; Triglycerider; Triglycerides; Total cholesterol; Lipids; LDL cholesterol; HDL cholesterol; Fermented soy;

    Sammanfattning : Syfte: Undersöka om fermenterade sojaprodukter har en effekt på lipidnivåer hos vuxna med riskfaktorer för utvecklandet av hjärt- och kärlsjukdomar jämfört med inget intag av sojaprodukter Metod: Insamling av data skedde i de två databaserna Scopus och Pubmed. Mesh termer som användes var ‘’Soy Foods’’, “Fermentation” och “Lipids” etc. LÄS MER