Sökning: "triglycerider"

Visar resultat 16 - 20 av 51 uppsatser innehållade ordet triglycerider.

  1. 16. Varannandagsfasta: en effektiv strategi för bättre hälsa? : En litteraturstudie om varannandagsfastans effekt på kroppsvikt samt kardiovaskulära riskfaktorer

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Saglamoglu Sara; [2020]
    Nyckelord :Varannandagsfasta; viktnedgång; kranskärlssjukdom; LDL; HDL; triglycerider; blodtryck;

    Sammanfattning : Bakgrund: Fetma och övervikt är ett av de största hälsoproblemen runt om i världen. Vid fetma och övervikt ökar risken för olika sjukdomar, bland annat kranskärlssjukdomar. Kardiovaskulära sjukdomar var den främsta dödsorsaken världen över år 2016. LÄS MER

  2. 17. Har supplementering med CoQ10 effekt på inflammationsmarkörer och lipidprofil hos personer med hemodialysbehandling?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Rebecca Drott; Maria Karlsson; Sarah Lidman; [2019-06-25]
    Nyckelord :CoQ10; oral supplementering; hemodialys; inflammationsstatus; lipidprofil; CoQ10; oral supplementation; hemodialysis; inflammation status; lipid profile;

    Sammanfattning : Sammanfattning Titel: Har supplementering med CoQ10 effekt på inflammationsmarkörer och lipidprofil hos personer med hemodialysbehandling? Författare: Rebecca Drott, Maria Karlsson och Sarah Lidman Handledare: Ingrid Larsson Examinator: Mette Axelsen Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2019-04-03 ___________________________________________________________________________ Bakgrund: Under 2000-talet ökade antalet patienter med dialys i Sverige med 43 procent. Kroniskt njursjuka och patienter genomgående hemodialys har setts ha en försämrad inflammationsstatus samt högre förekomst av hyperlipidemi och därmed ökad risk för hjärt-och kärlsjukdom. LÄS MER

  3. 18. Verifiering av P-LDL-kolesterol på Beckman Coulter AU680

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Martin Oliveira Ivarsson; [2019]
    Nyckelord :LDL-Cholesterol; method verification; Beckman Coulter AU680; LDL-kolesterol; metodverifiering; Beckman Coulter AU680;

    Sammanfattning : Kolesterol transporteras i blodet med hjälp av lipoproteinpartiklar. Höga nivåer av low-density lipoprotein (LDL)-kolesterol i blodet är en riskfaktor för kardiovaskulär sjukdom. Koncentrationen av LDL-kolesterol kan beräknas med hjälp av Friedewalds formel men det finns även metoder där LDL-kolesterol kan analyseras direkt. LÄS MER

  4. 19. Making wood durable. A sustainable approachwith linseed oil

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, KTH/Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa (CBH)

    Författare :Helena Olsson; [2019]
    Nyckelord :Linseed oil; Wood preservation; Nuclear Magnetic Resonance NMR ; Diffusion Ordered Spectroscopy DOSY ; Time-resolved oxidation study; Linolja; Bevarande träbehandling; Nuclear Magnetic Resonance NMR ; Diffusion Ordered Spectroscopy DOSY ; Oxidationstidsstudie;

    Sammanfattning : Linseed oil has been and is used for vast number of applications, such as in food and paint industry, and wood preservation. It is a good environmental choice, as it originates from renewable sources. Linseed oil is mainly a mixture of triglyceride of fatty acids, both saturated and mono- or polyunsaturated, which allows the oil to oxidize. LÄS MER

  5. 20. Effekter av medelhavskost vid diabetes mellitus typ 2 : En litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Borås/Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

    Författare :Tatjana Alkhalil; Victoria Marek; [2019]
    Nyckelord :diabetes mellitus typ 2; medelhavskost; patientundervisning; lärande;

    Sammanfattning : Typ 2-diabetes är en snabbväxande sjukdom, som ofta är livsstilsrelaterad. Kostomläggning utgör basen för diabetesbehandling. Målsättningen med kostbehandling är att främja hälsa och minska risken för komplikationer. Att drabbas av typ 2-diabetes kan innebära att patienter behöver lära sig om hälsosamma kostvanor. LÄS MER