Sökning: "tuggning"

Visar resultat 1 - 5 av 16 uppsatser innehållade ordet tuggning.

  1. 1. Partikelstorleksfördelning och torrsubstanshalt i faeces från hästar med och utan kolik

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Eva Johansson; [2020]
    Nyckelord :digestion; faeces; häst; kolik; partikelstorlek; torrsubstans; träck;

    Sammanfattning : Kolik är den vanligaste orsaken till akutvård av häst och leder till fler dödsfall än någon annan sjukdomsgrupp. Det är viktigt med en bättre förståelse för vilka faktorer och mekanismer som bidrar till att orsaka kolik, så att förebyggande åtgärder kan utarbetas. LÄS MER

  2. 2. Tugg- och sväljtest av fast konsistens (TOMASS) : En jämförande studie mellan Guld Marie och TUC Original

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Umeå universitet/Logopedi

    Författare :Rosalie Frohn; Emmy Schmidt; [2019]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Sammanfattning   Bakgrund   The Test of Masticating and Swallowing Solids (TOMASS) är ett tugg- och sväljtest som används vid bedömning av tugg- och sväljförmåga av fast konsistens. I klinisk logopedisk verksamhet i Sverige används t. ex. kexet Guld Marie vid testning av tugg- och sväljförmågan. LÄS MER

  3. 3. Utfodring av gamla hästar

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Maria Vallak; [2017]
    Nyckelord :Foder; foderstat; geriatrisk; ponny; åldrad; äldre; Aging; diet; equine; feed; forage; geriatric; pony;

    Sammanfattning : Idag finns inga svenska studier publicerade avseende energibehovet för hästar i åldern 20 år och uppåt. I de svenska utfodringsrekommendationerna för häst från SLU står att läsa att ”den praktiska erfarenheten har visat att energibehovet hos en del hästar ökar vid ungefär 20 års ålder”, vilket syns som en minskning av hullet men hur mycket energibehovet i sådana fall ökar är inte känt, inte heller varför. LÄS MER

  4. 4. Grovfodrets partikelstorlek och dess inverkan på konsumtion och foderutnyttjande hos mjölkkor

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Emma Elgemark; [2017]
    Nyckelord :torrsubstansintag; tuggning; idissling; salivproduktion vommiljö; buffring;

    Sammanfattning : Grovfoder i form av gräs, majs eller baljväxter är den viktigaste komponenten i mjölkkors foderstat då det bidrar till att upprätthålla en normal vomfunktion. Grov-foder stimulerar tuggning och idissling som reducerar grovfodrets partikelstorlek, vil-ket krävs för att fodret ska kunna passera genom vommen. LÄS MER

  5. 5. Normering av en objektiv metod för att mäta käkrörelser med 3D-videoanalys vid tuggning samt en jämförelse mellan käkens rörelseomfång vid tuggning och tuggeffektivitet hos unga vuxna

    Magister-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för neurovetenskap och fysiologi

    Författare :Hanna Osbeck; Maja Svanqvist; [2015-07-10]
    Nyckelord :Käkrörelser; tuggning; tuggeffektivitet; oralmotorik; objektiv metod; Mandibular movement; chewing; masticatory efficiency; oral motor system; objective method;

    Sammanfattning : I föreliggande studie skapas normvärden för unga vuxna (n=41, 22-30 år gamla) med en objektiv metod som spårar och följer tuggrörelser i 3D (tredimensionellt). Normvärden för rörelseomfång och duration vid tuggning togs fram. Inter- och intrabedömarreabilitet kontrollerades och resultatet visade på mycket god överensstämmelse. LÄS MER