Sökning: "undernäring ätsvårigheter"

Visar resultat 1 - 5 av 12 uppsatser innehållade orden undernäring ätsvårigheter.

  1. 1. Prevention av malnutrition hos patienter med cancersjukdom som genomgår kemo- och/eller radioterapi : en icke-systematisk litteraturöversikt om nutritionsvård

    Kandidat-uppsats, Sophiahemmet Högskola

    Författare :Nathalie Eriksson; Julia Norén; [2023]
    Nyckelord :Cancer; Malnutrition; Nutrition Care; Oncological Nursing; Cancer; Malnutrition; Nutritionsvård; Onkologisk omvårdnad;

    Sammanfattning : Bakgrund Cancer är en vanligt förekommande sjukdom globalt, vilken ofta behandlas med kemoterapi och radioterapi. Både behandlingarna och sjukdomen medför dock symtom och biverkningar som kan bidra till malnutrition samt ett kraftigt reducerat välmående för patienten. LÄS MER

  2. 2. Strategier vid ätsvårigheter hos personer med stroke utifrån sjuksköterskan och patientens perspektiv – en systematisk litteraturöversikt

    Magister-uppsats,

    Författare :Cim Nensén Lagnefors; Elin Karlsson; [2022-06-21]
    Nyckelord :Omvårdnadsåtgärd; personcentrerad vård; strategier; stroke; ätsvårigheter;

    Sammanfattning : Bakgrund: Ätsvårigheter efter stroke är vanligt och kan bero på hemipares, nedsatt funktion i muskulatur i mun och svalg, minskad vakenhet, neglekt eller kognitiv funktion. Ätsvårigheter är den vanligaste orsaken till viktminskning i denna patientgrupp och kan i sin tur leda till undernäring. LÄS MER

  3. 3. Mat och måltidsmiljö : En litteraturstudie om faktorer som kan påverka mat och måltidsmiljö för personer med demenssjukdom

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV)

    Författare :Oliver Fallman; Annika Åkerblom; [2020]
    Nyckelord :Demens; vårdpersonal; personcentrerad omvårdnad; måltidsmiljö;

    Sammanfattning : Bakgrund: Människan lever längre vilket medför utökat behov av en mer komplex sjukvård. Ökad ålder medför ökad risk för demenssjukdom vilket kan öka risken för nedsatt aptit och ätsvårigheter. Detta kan leda till undernäring som medför risk för infektion och andra sjukdomstillstånd. LÄS MER

  4. 4. Riskbedömning av undernäring hos äldre på sjukhus; en utvärdering av olika screeninginstrument : Baserat på data från studien Västerås Nutritional Assessment Study (VNAS)

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Emma Bohlin; Minda Jonsson; [2018]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Inledning: Risk för undernäring är vanligt förekommande hos äldre (≥65 år) individer. Riskbedömning av undernäring hos äldre bör utföras med validerade screeninginstrument. LÄS MER

  5. 5. Ätsvårigheter hos patienter med demenssjukdom : En empirisk undersökning baserad på sjuksköterskors erfarenheter

    Magister-uppsats, Högskolan i Jönköping/HHJ, Avd. för omvårdnad

    Författare :Angelika Blyhagen Lindroos; [2017]
    Nyckelord :Dementia; Nursing care; Malnutrition; Elderly; Demens; Omvårdnad; Undernäring; Äldre;

    Sammanfattning : Bakgrund: Undernäring är ett utbrett problem hos patienter med demenssjukdom på äldreboenden. De flesta får i sig för lite energigivande näringsämnen och ligger därmed i riskzonen för att utveckla undernäring. LÄS MER