Sökning: "undernäring hos äldre patienter"

Visar resultat 11 - 15 av 37 uppsatser innehållade orden undernäring hos äldre patienter.

  1. 11. Svårt och exakt, eller enkelt och ungefärligt? : En systematisk genomgång av valideringsstudier på prediktiva ekvationer jämfört med indirekt kalorimetri för bedömning av energibehov hos äldre kritiskt sjuka patienter

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Emelie Hagström; Anna Isitman; [2018]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Studier som jämfört prediktiva ekvationer med indirekt kalorimetri (IC) vid bedömning av energibehov hos äldre respektive hos kritiskt sjuka betonar vikten av att använda IC, då de flesta prediktiva ekvationer inte är anpassade efter dessa grupper. Vid frånvaro av IC är ekvationerna ett tids- och kostnadseffektivt alternativ. LÄS MER

  2. 12. Sjuksköterskans roll i nutritionsarbetet hos äldre på sjukhus. En litteraturstudie.

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Institutionen för hälsovetenskaper

    Författare :Ida Olsson; Hanna Olow; [2018]
    Nyckelord :Äldre; Sjuksköterska; Undernäring; Nutritionsstatus; Sjukhus; Inneliggande patient; Medicine and Health Sciences;

    Sammanfattning : Bakgrund: Undernäring är ett mycket vanligt problem bland äldre på sjukhus som ger förlängda vårdtider, ökade vårdkostnader och ökad vårdkonsumtion. Syfte: Syftet var att belysa hur sjuksköterskor kan motverka undernäring hos äldre patienter på sjukhus. Metod: Litteraturstudie av nio vetenskapliga artiklar. LÄS MER

  3. 13. Ätsvårigheter hos patienter med demenssjukdom : En empirisk undersökning baserad på sjuksköterskors erfarenheter

    Magister-uppsats, Högskolan i Jönköping/HHJ, Avd. för omvårdnad

    Författare :Angelika Blyhagen Lindroos; [2017]
    Nyckelord :Dementia; Nursing care; Malnutrition; Elderly; Demens; Omvårdnad; Undernäring; Äldre;

    Sammanfattning : Bakgrund: Undernäring är ett utbrett problem hos patienter med demenssjukdom på äldreboenden. De flesta får i sig för lite energigivande näringsämnen och ligger därmed i riskzonen för att utveckla undernäring. LÄS MER

  4. 14. Sjuksköterskans erfarenheter inom nutritionsomvårdnad : En litteraturstudie med deskriptiv design

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Medicin- och vårdvetenskap

    Författare :Robin Chienh; [2017]
    Nyckelord :Attitude; knowledge; nursing role; nutrition assessment; malnutrition.; Attityder; kunskap; nutritionsbedömning; sjuksköterskans roll; undernäring.;

    Sammanfattning : Bakgrund Undernäring är vanligt bland äldre personer i Sverige. Tydliga riktlinjer finns på vilka insatser som bör göras men ändå är det få åtgärder som utförs. Detta visar ett tecken på bristfällig organisation och ledning, eller att kompetens saknas hos personal som utför nutritionsomvårdnaden. LÄS MER

  5. 15. Patienters erfarenheter av att leva med sväljningssvårigheter

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärd

    Författare :Johanna Svensson; Jessica Persson; [2017]
    Nyckelord :Experiences; Food; Patients; Swallowing difficulties; Erfarenheter; Mat; Patienter; Sväljningssvårigheter;

    Sammanfattning : Sväljningssvårigheter förekommer hos personer i alla åldrar, men är vanligast hos de äldre. Konsekvenserna av sväljningssvårigheter i form av undernäring och aspirationspneumonier bidrar till ökad ohälsa och stora samhällskostnader. Sväljningssvårigheter är inte en sjukdom i sig, utan är ett symptom av andra sjukdomar. LÄS MER