Sökning: "undersökning matvanor"

Visar resultat 1 - 5 av 49 uppsatser innehållade orden undersökning matvanor.

  1. 1. #GIRLDINNER. En kvalitativ studie om tjejers kultur på sociala medier genom exemplet #girldinner

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kulturvetenskaper

    Författare :Alva Nilsson; [2024-03-01]
    Nyckelord :girldinner; TikTok; tjejerskultur; tjejkultur; tjejforskning; postfeminism; girlhood; femininitet; tjejlighet; socialmedia;

    Sammanfattning : Under 2023 fanns det många tjejtrender och under sommaren 2023 blev #girldinner ett fenomen. #Girldinner är en TikTok trend som huvudsakligen syftar till att tjejer visar sina måltider de kallar för #girldinner. LÄS MER

  2. 2. Dumpstring; problem eller lösning? En kvantitativ undersökning av dumpstring ur ett klimat- och resursperspektiv

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Miljövetenskaplig utbildning

    Författare :Ellen Casey; [2022]
    Nyckelord :dumpstring; matsvinn; resurshantering; livsmedel; klimat; food waste; dumpster diving; climate; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : The UN Environment Programme (UNEP) estimates that up to 17% of the world's produced food goes to waste (UNEP, 2021). In Sweden alone, a total of 1,3 million tonnes of food waste was generated in 2018, and 20-25% of the country's total carbon footprint was derived from food waste (Andersson & Stålhandske, 2018). LÄS MER

  3. 3. Fullkornsintag bland barn och unga : analys av data från Livsmedelsverkets matundersökning

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Amina Laallam; [2021]
    Nyckelord :alkylresorcinoler; fullkorn; biomarkörer; matundersökningar; Livsmedelsverket;

    Sammanfattning : Det finns många studier som visar ett samband mellan låg frekvens av insjuknande i metabola sjukdomar och ett högt fullkornsintag. Hälsoeffekter relaterade till fullkorn beror på dess rika innehåll på vitaminer, mineraler och kostfibrer Hälsoeffekter kan kartläggas och studeras på befolkningens matvanor och livsstil genom nationella studier och matundersökningar. LÄS MER

  4. 4. Måltider i skolan

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Anna Appelqvist; Michelle Hansen; [2020-08-05]
    Nyckelord :Näringsrekommendationer; Näringstäthet; Skolmåltider; Vegetarisk;

    Sammanfattning : Idag serveras 1,3 miljoner skolmåltider dagligen i Sverige och skolmåltiderna ska enligt lag vara näringsriktiga och skolmåltiden är ett bra sätt att skapa hälsosamma matvanor för barn och ungdomar. Att servera vegetarisk kost i skolan kan vara bra för både hälsan och klimatet om man har kunskapen om kostsammansättning och olika kostgrupper. LÄS MER

  5. 5. "Ät jättemycket råa grönsaker i många olika färger" : en kvalitativ undersökning av kommunikationen på hälsobloggar

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Medie- och kommunikationsvetenskap; Lunds universitet/Institutionen för kommunikation och medier

    Författare :Sofia Karlefeldt; [2020]
    Nyckelord :Blogg; hälsa; kost; kommunikation; opinionsledare; risk; experter.; Cultural Sciences;

    Sammanfattning : Uppsatsen ”Ät jättemycket råa grönsaker i olika färger – en kvalitativ undersökning av hälsokommunikation på hälsobloggar” är författad av Sofia Karlefeldt vid institutionen för Kommunikation och Medier på Lunds Universitet. Uppsatsen undersöker hur bloggar kan förstås som en ny typ av hälsokommunikation genom en fallstudie av bloggen Food Pharmacy. LÄS MER