Sökning: "ungdomars matvanor"

Visar resultat 6 - 10 av 32 uppsatser innehållade orden ungdomars matvanor.

  1. 6. Ungdomars konsumtion av kött och deras förhållningssätt till matval i vardagen : En enkätstudie av elever i årskurs 9

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :rebecca thorn; Erika Sjöstedt; [2020]
    Nyckelord :Köttkonsumtion; vegetarisk kost; miljö; kosthållning; hälsa; enkätundersökning; charkuterier; rött kött;

    Sammanfattning : Sammanfattning  Bakgrund Minskad köttkonsumtion är en vinst för hälsan och miljön. Globalt sker klimatförändringar och högt köttintag ökar risken att drabbas av sjukdomar. LÄS MER

  2. 7. Ungdomars frukostvanor : En enkätstudie om frukostvanorna hos ungdomar i årskurs 8

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Kristina Elgán; Christine Feiff; [2020]
    Nyckelord :frukostvanor; årskurs 8; hem- och konsumentkunskap; inställning till frukost; tjejer och killar;

    Sammanfattning : Bakgrund Frukost anses vara den viktigaste måltiden på dagen och behövs för att fylla på med energi efter en natts sömn. Frukost gynnar elevernas inlärningsförmåga och hjälper dem med koncentrationen fram till lunch. LÄS MER

  3. 8. Ungdomars frukostvanor : En enkätstudie om frukostvanorna hos ungdomar i årskurs 8

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Kristina Elgán; Christine Feiff; [2020]
    Nyckelord :Frukostvanor; ungdomar; hem- och konsumentkunskap; enkät;

    Sammanfattning : Bakgrund Frukost anses vara den viktigaste måltiden på dagen och behövs för att fylla på med energi efter en natts sömn. Frukost gynnar elevernas inlärningsförmåga och hjälper dem med koncentrationen fram till lunch. LÄS MER

  4. 9. Högstadieelevers kunskap och motivation för klimatanpassad skolmat

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Rebecca Andréasson Billström; Niklas Jadell; Matilda Niclasson; [2019-08-14]
    Nyckelord :Anpassning; Klimatarbete; Livsmedel; Växthusgasutsläpp;

    Sammanfattning : I Sverige serveras miljontals måltider inom offentliga verksamheter, som alla har ett ansvar att bidra till klimatet. Livsmedelsverkets rapport om ungdomars matvanor visar att de konsumerar för mycket rött kött och chark samtidigt som de äter för lite frukt och grönt, denna kombination har negativ inverkan på klimatet. LÄS MER

  5. 10. Skolsköterskors upplevelser av att ge kostråd: En kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Hanna Birkerud; Malin Ederfors; [2018-08-10]
    Nyckelord :hälsopromotion; högstadieelever; kostråd; möjligheter; skolsköterskor; upplevelser; utmaningar;

    Sammanfattning : Barn och ungdomars hälsoproblematik tenderar att öka i samhället, vilket har stor koppling till matvanor. Skolan kan därmed fungera som en hälsofrämjande arena, där skolsköterskor har en unik möjlighet att främja elevers kost och hälsa. LÄS MER