Avancerad sökning
Visar resultat 1 - 5 av 26 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.
1. Skatteväxling för en hållbar livsmedelskonsumtion och dess fördelningseffekter
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för nationalekonomi med statistikSammanfattning : Svenskarnas nuvarande diet ger upphov till stora klimatavtryck och i en tid där världen ställer om till en hållbar framtid hade en mer växtbaserad kost varit önskvärd. Denna uppsats presenterar en skatteväxlingsmodell vars syfte är att främja mer klimatvänliga livsmedel och samtidigt är någorlunda inkomstneutral för statsbudgeten. LÄS MER
2. Äta kött igen? : En studie om veg*nska individers identitet och upplevelser kring att återintroducera kött
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : SAMMANFATTNING Denna studie undersöker hur veganer och/eller vegetarianer upplever att börja äta kött igen efter att ha följt en växtbaserad kost under en längre tidsperiod. Undersökningen fokuserar på den individuella upplevelsen men också på sociala aspekter. Framförallt i förhållande till identitet och stigmatisering. LÄS MER
3. Växtbaserad kost och njurhälsa : en kartläggande översiktsstudie
Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Bakgrund: Kronisk njursjukdom (CKD) är en dödlig världsomfattande och växande sjukdom som oftast inte visar symtom förrän i ett sent stadie. Därför är förebyggandet av dess utveckling högst relevant. LÄS MER
4. How antinutrients found in legumes and legume-based products affect the bioavailability of nutrients
Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular SciencesSammanfattning : As a plant-based diet has been more advocated for various reasons, legumes have become an important pillar in such a diet. Brown beans, yellow peas, green peas and fava beans are the dominating grain legumes grown in Sweden are a natural source of proteins, vitamins and minerals. LÄS MER
5. Uppfattningar om växtbaserad kost : En kvalitativ studie
Kandidat-uppsats, Luleå tekniska universitet/Institutionen för hälsa, lärande och teknikSammanfattning : Syftet var att undersöka uppfattningar om växtbaserad kost hos vuxna i Sverige. En växtbaserad kost främjar hälsa, miljö och djurens välfärd. Semistrukturerade intervjuer baserade på teorin om planerat beteende hölls med elva individer mellan åldrarna 18 och 57 som är bosatta i Sverige. Deltagarna hade olika kostvanor. LÄS MER