Sökning: "vegan"

Visar resultat 1 - 5 av 104 uppsatser innehållade ordet vegan.

  1. 1. Veganism through an intersectional lens:A study on racial perspectives in the Swedish vegan community

    Master-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för globala studier

    Författare :Rosita Lindgren; [2020-07-07]
    Nyckelord :veganism; the vegan community; whiteness; privilege; vegans of color; intersectionality; postcolonial feminism; representation; Sweden;

    Sammanfattning : During the past decade, veganism has increased in the global North. In current debates in theU.S., the vegan community has been accused of being a white, privileged lifestyle movementthat reinforces neoliberal attitudes and colonial influences of universalism, color blindness,and capitalist consumption. LÄS MER

  2. 2. Effekten av en vegansk måltid på postprandiell utsöndring av GLP-1 hos individer med diabetes typ 2 - En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Nathalie Bäck Jonsson; Emelie Grönvall; [2020-07-02]
    Nyckelord :diabetes typ 2; nutritionsbehandling; vegan; växtbaserad; vegankost; GLP-1; inkretiner; postprandiellt.; type 2 diabetes; nutritional therapy; vegan; plant-based; vegan diet; GLP-1; incretins; postprandial.;

    Sammanfattning : SammanfattningTitel: Effekten av en vegansk måltid på postprandiell utsöndring av GLP-1 hos individer med diabetes typ 2 – En systematisk översiktsartikelFörfattare: Nathalie Bäck Jonsson och Emelie GrönvallHandledare: Therese KarlssonExaminator: Klara SjögrenProgram: Dietistprogrammet, 180/240 hpTyp av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition 15 hpDatum: 2020-05-25Bakgrund: Diabetes typ 2 är en kronisk sjukdom med stora hälsokonsekvenser. Livsstilsfaktorer som övervikt, fysisk inaktivitet och ohälsosamt ätande är stark kopplat till sjukdomen. LÄS MER

  3. 3. Effekt av vegansk kost på HbA1c hos vuxna med Diabetes Mellitus typ 2

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Kajsa Mattsson; Maja Sörensson; [2020-06-22]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SammanfattningTitel: Effekt av vegansk kost på HbA1c hos vuxna med Diabetes Mellitus typ 2Författare: Kajsa Mattsson och Maja SörenssonHandledare: Jenny van OdijkExaminator: Klara SjögrenLinje: Dietistprogrammet, 180/240 hpTyp av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hpDatum: 2020-04-02Bakgrund Diabetes Mellitus typ 2 står för majoriteten av förekomsten av Diabetes Mellitus iSverige. Det finns flera bidragande faktorer till sjukdomens utveckling såsom fysisk inaktivitet,övervikt och genetik. LÄS MER

  4. 4. Overcoming Liability of Foreignness within the Vegan Food Industry

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionen

    Författare :Johanna Brun Gustavsson; Taraneh Kianersi-Adegani; [2020-02-13]
    Nyckelord :Plant-based; Vegan food substitutes; Internationalization; Liability of Foreignness; Market knowledge; Network; Market knowledge; Network; Liability of Foreignness;

    Sammanfattning : The world has become more global due to technological changes and industrialization. Thus, the food industry that used to be local has moved towards globalization as well. However, the industry is still strongly influenced by local preferences which makes the internationalization for companies within the food sector difficult. LÄS MER

  5. 5. Vegan eller växtbaserad : produktkommunikationens betydelse för konsumenter

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Företagsekonomiska institutionen

    Författare :Charlotte Green; [2020]
    Nyckelord :Product communication; vegan; plant-based; animal consumption; consumer behavior; consumption patterns; behavior change; sustainable consumption; online asynchronous focus group; Theory of planned behavior; Produktkommunikation; vegan; växtbaserad; animaliekonsumtion; konsumentbeteende; konsumtionsmönster; beteendeförändring; hållbar konsumtion; asynkron online-fokusgrupp; Theory of planned behavior;

    Sammanfattning : Konsumtion av animaliska livsmedel är ett område som får allt mer fokus och utrymme i media och samhällsdebatt på grund av dess negativa miljöpåverkan. Med utgångspunkt i marknadsföringens potential att påverka konsumenters dagliga livsmedelsval är uppsatsens syfte att utforska attityder och associationer kring begrepp som vanligen används inom produktkommunikation för växtbaserade produkter. LÄS MER