Sökning: "vegankost"

Visar resultat 1 - 5 av 16 uppsatser innehållade ordet vegankost.

  1. 1. Effekten av en vegansk måltid på postprandiell utsöndring av GLP-1 hos individer med diabetes typ 2 - En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Nathalie Bäck Jonsson; Emelie Grönvall; [2020-07-02]
    Nyckelord :diabetes typ 2; nutritionsbehandling; vegan; växtbaserad; vegankost; GLP-1; inkretiner; postprandiellt.; type 2 diabetes; nutritional therapy; vegan; plant-based; vegan diet; GLP-1; incretins; postprandial.;

    Sammanfattning : Sammanfattning Titel: Effekten av en vegansk måltid på postprandiell utsöndring av GLP-1 hos individer med diabetes typ 2 – En systematisk översiktsartikel Författare: Nathalie Bäck Jonsson och Emelie Grönvall Handledare: Therese Karlsson Examinator: Klara Sjögren Program: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition 15 hp Datum: 2020-05-25 Bakgrund: Diabetes typ 2 är en kronisk sjukdom med stora hälsokonsekvenser. Livsstilsfaktorer som övervikt, fysisk inaktivitet och ohälsosamt ätande är stark kopplat till sjukdomen. LÄS MER

  2. 2. Individ och skolmåltid : En kvalitativ studie om kostansvarigas syn på vegankostens plats i den kommunala grundskolan

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Isabelle Björkman; Lina Forslund; [2019]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Intresset för veganism har senaste åren ökat i Sverige och likaså har specialkoster i grundskolan. Skolmåltiden i grundskolan ska enligt skollagen vara näringsriktig, kostnadsfri och säker, men inga tydliga riktlinjer finns kring bemötandet av önskemål baserade på etiska ställningstaganden. LÄS MER

  3. 3. Den föränderliga empatins förklaring : Att känna empati för andra eller annat

    Kandidat-uppsats, Mälardalens högskola/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Emma Checa; Jasmin Nazar; [2019]
    Nyckelord :empathy; IRI; sex; age; children;

    Sammanfattning : Empati förknippas i regel med medkänsla för andra. Forskning har visat att omvårdnad av andra utvecklar förståelsen för andras situation och ger högre empati. Studiens syfte var att undersöka om det finns samband mellan empati i relation till någon eller något utanför sig själv. LÄS MER

  4. 4. Effekten av vegankost på HbA1c och BMI hos personer med typ 2-diabetes mellitus – En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Cecilia Lindskog; Klara Svensson; Malin Thrysén; [2018-06-04]
    Nyckelord :Typ 2 diabetes mellitus; vegankost; konventionell diabeteskost; HbA1c; BMI; Type 2 diabetes mellitus; vegan diet; conventional diabetic diet;

    Sammanfattning : Titel: Effekten av vegankost på HbA1c och BMI hos personer med typ 2-diabetes mellitus – En systematisk översiktsartikel Författare: Cecilia Lindskog, Klara Svensson & Malin Thrysén Handledare: Frode Slinde Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2018-05-22 Bakgrund: Vid typ 2-diabetes mellitus (T2DM) har kroppen otillräcklig produktion och/eller nedsatt känslighet för insulin, vilket leder till ökad glukosbelastning i blodet som kan mätas med hjälp av HbA1c. Idag behandlas de som har T2DM med medicinering samt kostförändringar. LÄS MER

  5. 5. Kartläggning av utbud och måltidsprocess : Med fokus på specialkoster i sjukhusmiljö

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Louise Jansson; Sofie Johansson; [2018]
    Nyckelord :specialkost; sjukhus; allergi; intolerans; konsistensanpassning; religiös kosthållning; etisk kosthållning; måltidsprocess; kommunikation; måltidsorganisation; Flexi; Sörmland; kvantitativ;

    Sammanfattning : Bakgrund Sjukhusmaten har stor betydelse för patientens tillfrisknande, men trots detta slängs stor del av maten och många patienter lider av undernäring. En inlagd patient behöver energi- och näringstät kost, men för att patienter med sjukdomar och åkommor ska kunna äta maten krävs individanpassning av måltiderna. LÄS MER