Sökning: "vegankost"

Visar resultat 1 - 5 av 14 uppsatser innehållade ordet vegankost.

  1. 1. Den föränderliga empatins förklaring : Att känna empati för andra eller annat

    Kandidat-uppsats, Mälardalens högskola/Akademin för hälsa, vård och välfärd; Mälardalens högskola/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Emma Checa; Jasmin Nazar; [2019]
    Nyckelord :empathy; IRI; sex; age; children;

    Sammanfattning : Empati förknippas i regel med medkänsla för andra. Forskning har visat att omvårdnad av andra utvecklar förståelsen för andras situation och ger högre empati. Studiens syfte var att undersöka om det finns samband mellan empati i relation till någon eller något utanför sig själv. LÄS MER

  2. 2. Effekten av vegankost på HbA1c och BMI hos personer med typ 2-diabetes mellitus – En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Cecilia Lindskog; Klara Svensson; Malin Thrysén; [2018-06-04]
    Nyckelord :Typ 2 diabetes mellitus; vegankost; konventionell diabeteskost; HbA1c; BMI; Type 2 diabetes mellitus; vegan diet; conventional diabetic diet;

    Sammanfattning : Title: The effect of a vegan diet on HbA1c and BMI in persons with type 2-diabetes mellitus - A systematic reviewAuthor: Cecilia Lindskog, Klara Svensson & Malin ThrysénSupervisor: Frode SlindeExaminer: Anna WinkvistProgramme: Programme in dietetics, 180/240 ECTSType of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education creditsDate: May 22, 2018Background: When a person has type 2-diabetes mellitus (T2DM), the body has insufficient production or impaired insulin sensitivity, resulting in increased glucose loading in the blood which can be measured by HbA1c. Today, those who have T2DM are treated with medication and dietary changes. LÄS MER

  3. 3. Kartläggning av utbud och måltidsprocess : Med fokus på specialkoster i sjukhusmiljö

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap; Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Louise Jansson; Sofie Johansson; [2018]
    Nyckelord :specialkost; sjukhus; allergi; intolerans; konsistensanpassning; religiös kosthållning; etisk kosthållning; måltidsprocess; kommunikation; måltidsorganisation; Flexi; Sörmland; kvantitativ;

    Sammanfattning : Bakgrund Sjukhusmaten har stor betydelse för patientens tillfrisknande, men trots detta slängs stor del av maten och många patienter lider av undernäring. En inlagd patient behöver energi- och näringstät kost, men för att patienter med sjukdomar och åkommor ska kunna äta maten krävs individanpassning av måltiderna. LÄS MER

  4. 4. Effekten av vegankost på triglycerider, HbA1c och vikt hos personer med typ 2 diabetes – En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Julia Eliasson; Lindh Susanna; [2017-06-07]
    Nyckelord :Diabetes Mellitus typ 2; Veganism; Vegandiet; Växtbaserad; HbA1c; Glykemisk Kontroll; Viktnedgång; Blodlipider; Triglycerider; Diabetes mellitus type 2; Vegan diet; Plant Based; Glycemic Control; Weight Loss; Blood Lipids; Triglycerides;

    Sammanfattning : Title: The effect of a vegan diet on triglycerides, HbA1c and weight inpeople with type 2 diabetes – A systematic reviewAuthor: Julia Eliasson, Susanna LindhSupervisor: Ena HuseinovicExaminer: Anna WinkvistProgram: Programme in dietetics, 180/240 ECTSType of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education creditsDate: April 04, 2017BackgroundToday 4-5% of the Swedish population suffers from the lifestyle-related disease type 2diabetes. Links has been seen between incidence of type 2 diabetes and dietary habits ofwhich diet is a cornerstone during treatment. LÄS MER

  5. 5. Utveckling av grönsakskorv : Kartläggning av näringsrelaterade utmaningar med vegankost och förbättring av näringstäthet i korv baserad på grönsaker.

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Niklas Gustafsson; [2016]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Människor blir mer och mer medvetna om hur produktion och konsumtion av kött påverkar miljön och folkhälsan. Detta har gjort att vegetariska alternativ till kött blivit alltmer populära och att nya produkter i kategorin utvecklats. Ett företag som nappat på denna trend är Lindvalls Chark AB i Strömsnäsbruk. LÄS MER