Sökning: "vegetarian diet"

Visar resultat 1 - 5 av 72 uppsatser innehållade orden vegetarian diet.

  1. 1. Identifying motivations and barriers to vegetarian diets--An exploratory study on young internationals in Sweden

    Master-uppsats, Lunds universitet/Internationella miljöinstitutet

    Författare :Ziyue Wang; [2023]
    Nyckelord :Sustainable food consumption; Vegetarian diet; Vegetarian motivation; Vegetarian barrier; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : Our current food system is a significant contributor to anthropogenic greenhouse gas (GHG) emissions, land and water use, biodiversity loss among other issues. In order to achieve the sustainability agendas, a shift in the food system is required. LÄS MER

  2. 2. Hållbar konsumtion och produktion, ett sociovetenskapligt dilemma : - En analys av högstadieelevers argumentation inom vegetarisk kost.

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Stockholms universitet/Institutionen för ämnesdidaktik

    Författare :Richard Högfeldt; [2023]
    Nyckelord :SEE-SEP; Argumentation; Socioscientific Issues SSI ; Sustainable development; Sustainable consumption and production; vegetarian diet;

    Sammanfattning : This study intended to examine Swedish upper secondary school students' argumentation related to the socioscientific issues about sustainable consumption and production, where the students take a position more specifically about a vegetarian diet. Examining sustainable development as an SSI becomes natural here as it is a constantly emerging feature in both the media but also within the school where it is used to give students a developing knowledge to be able to make informed decisions for future problems. LÄS MER

  3. 3. GOTT OCH ÄCKLIGT. : Hem- och konsumentkunskaplärares upplevelser av samtal om smak främst kopplad till vegetarisk mat

    M1-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Maria Rundström; Anna Skytt Becker; [2023]
    Nyckelord :undervisning; ungdomar; utmaningar; vokabulär; matval;

    Sammanfattning : Bakgrund Maten vi äter är en kraftigt bidragande faktor till det försämrade klimatet. Matkonsumtionen måste ändras till en diet med mindre animaliska produkter och mer vegetarisk mat. Smak ses som en avgörande aspekt när det handlar om matval. Barn och ungdomar möter mat och smak i skolämnet Hem- och konsumentkunskap (HKK). LÄS MER

  4. 4. Strukturkalkning som åtgärd för att minska övergödning i Dalboslättens avrinningsområden

    Kandidat-uppsats, Karlstads universitet/Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)

    Författare :Sarah Brandin; [2023]
    Nyckelord :structure liming; eutrophication; phosphorus; agriculture; strukturkalkning; övergödning; fosfor; jordbruk;

    Sammanfattning : Alla organismer är beroende av fosfor (P) och kväve (N) för att kunna tillväxa och överleva, därför tillsätts dessa näringsämnen i höga doser till jordbruksmark i form av gödsel. Detta gör att jordbruket tillsammans med en ökad nederbörd kan öka avrinning av näringsämnen (framför allt P och N) från jordbruksmark till vattendrag. LÄS MER

  5. 5. PROCESSEN ATT FÖRÄNDRA EN LIVSSTIL : En sense-makingstudie med fokus på vegetarianer och veganers erfarenheter av förändrade matvanor

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Sociologiska institutionen

    Författare :Marcus Söderström; [2023]
    Nyckelord :sense-making; vegetarianer; veganer; livsstilsförändring; semi-strukturerade intervjuer;

    Sammanfattning : The purpose of this paper is to examine how vegetarians and vegans ascribe meaning to the process of changing from a meat-based to a plant-based diet. Using Brenda Dervin's sense-making methodology, I look into the complex and dynamic ways vegetarians and vegans experience their worlds. LÄS MER