Avancerad sökning

Visar resultat 1 - 5 av 104 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. Vegetarisk mat i Hem- och konsumentkunskap : En kvalitativ intervjustudie om lärarnas uppleveser kring vegetarisk mat i HKK

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Alexandra Rask; Sophie Arnesved; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund För högt intag av rött kött ökar risken för att drabbas av vissa cancersjukdomar samt hjärt- och kärlsjukdomar. Internationella studier har visat att intaget av rött kött är för högt medan frukt och grönt är för litet, i förhållande till rekommenderat intag. LÄS MER

  2. 2. Hållbar skolmat som accepteras, uppskattas och äts - önsketänkande eller en möjlighet

    Master-uppsats, Lunds universitet/Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC)

    Författare :Sebastian Tilmanis; [2023]
    Nyckelord :food choice; school meals; municipality; adolescents; sustainability; TPB; matval; skolmåltider; kommun; ungdomar; hållbarhet; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : This study examines the perception and acceptance of the Swedish tax paid school meals, its sustainability aspects and what factors that affect the students in their food choices in the municipality of Ängelholm from a student perspective. The guidelines for school meals in Sweden is for it to be healthy but in recent years also more sustainable. LÄS MER

  3. 3. Hållbar utveckling i hem- och konsumentkunskap : En kvalitativ intervjustudie om upplevda hinder och möjligheter för undervisning om miljömässigt hållbar matlagning

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Elisabeth Lampinen; Victoria Ohlsson; [2023]
    Nyckelord :Hållbar utveckling; Hem- och konsumentkunskap; Miljö; Intervjustudie;

    Sammanfattning : Bakgrund: Hållbar utveckling är en angelägenhet som alla bör sträva efter att uppnå i sitt dagliga liv. Integreringen av hållbarhet i undervisning har varit föremål för flera studier och det finns utmaningar, såsom en begränsad tidsram och normativ undervisningstradition, men lärare i HKK kan stärka undervisningen genom att fokusera på matprocessen, öka kunskapen om ingredienser och synliggöra normer och värderingar i undervisningen. LÄS MER

  4. 4. Hållbar konsumtion och produktion, ett sociovetenskapligt dilemma : - En analys av högstadieelevers argumentation inom vegetarisk kost.

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Stockholms universitet/Institutionen för ämnesdidaktik

    Författare :Richard Högfeldt; [2023]
    Nyckelord :SEE-SEP; Argumentation; Socioscientific Issues SSI ; Sustainable development; Sustainable consumption and production; vegetarian diet;

    Sammanfattning : This study intended to examine Swedish upper secondary school students' argumentation related to the socioscientific issues about sustainable consumption and production, where the students take a position more specifically about a vegetarian diet. Examining sustainable development as an SSI becomes natural here as it is a constantly emerging feature in both the media but also within the school where it is used to give students a developing knowledge to be able to make informed decisions for future problems. LÄS MER

  5. 5. GOTT OCH ÄCKLIGT. : Hem- och konsumentkunskaplärares upplevelser av samtal om smak främst kopplad till vegetarisk mat

    M1-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Maria Rundström; Anna Skytt Becker; [2023]
    Nyckelord :undervisning; ungdomar; utmaningar; vokabulär; matval;

    Sammanfattning : Bakgrund Maten vi äter är en kraftigt bidragande faktor till det försämrade klimatet. Matkonsumtionen måste ändras till en diet med mindre animaliska produkter och mer vegetarisk mat. Smak ses som en avgörande aspekt när det handlar om matval. Barn och ungdomar möter mat och smak i skolämnet Hem- och konsumentkunskap (HKK). LÄS MER