Sökning: "vete"

Visar resultat 1 - 5 av 132 uppsatser innehållade ordet vete.

  1. 1. Miljöpåverkan av hönsfoder ur ett livscykelperspektiv

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Miljövetenskaplig utbildning; Lunds universitet/Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC)

    Författare :Louise Engsmyre; [2023]
    Nyckelord :Höns; LCA; Livscykel; Miljöpåverkan; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : The environmental impact of poultry mainly arises from their feed. Therefore, this study aimed to investigate the environmental impact of three Swedish poultry feeds and identify how their environmental performance could be improved. LÄS MER

  2. 2. Spridning av mjöldryga genom renkavle

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Crop Production Ecology

    Författare :Hugo Lomander; [2023]
    Nyckelord :Alopecurus myosuroides Huds; Claviceps purpurea Tul; gräs; gräsblandningar; gräskanter; höstsådd; höstvete; kantzoner; klimat; väder;

    Sammanfattning : Mjöldryga (Claviceps purpurea Tul.) är en svampsjukdom som leder till stora skador på framför allt råg och vete. Den är vanligt förekommande i Europa och befaras öka i framtiden. Renkavle (Alopecurus myosuroides Huds. LÄS MER

  3. 3. Vuxnas upplevelse att leva med Celiaki

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Luleå tekniska universitet/Institutionen för hälsa, lärande och teknik

    Författare :Lovisa Nordström; Elsa Christoffersson; [2023]
    Nyckelord :Celiaki; Kvalitativ litteraturstudie; Omvårdnad; Upplevelser;

    Sammanfattning : Celiaki beskrivs som en kronisk autoimmun sjukdom som triggas av konsumtion av gluten, vilket är ett protein som finns i vete, korn och råg. Gluten leder till att tunntarmen blir inflammerad på grund av att kroppen inte klarar att bryta ner proteinet. Vilket leder till att tunntarmen inte kan ta upp näring. LÄS MER

  4. 4. Mildly nutritious or mild and nutritious : a study on the effect of low phenolic content in wheat and rye kernels and its sensory effect on whole grain breads

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Julia Kullberg; [2023]
    Nyckelord :White rye; white wheat; low phenolic flour;

    Sammanfattning : Recent studies on the dietary habits of the Swedish population show that only 30% reaches the recommended levels of dietary fibres. As a high fiber intake is associated with health benefits and a decrease in the risk of developing lifestyle disease, there may be a need for new types of fibre and wholegrain products. LÄS MER

  5. 5. Förbättrad svensk durumveteodling : såtidpunkt, kvävegödsling och ekonomi

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, SLU/Dept. of Soil and Environment

    Författare :Olof Westergren; [2023]
    Nyckelord :Durumvete; Triticum Durum; brödvete; Triticum Aestivum; såtid; protein; Rosadur; Durofinus; diskett; Julius;

    Sammanfattning : Durumvete är en art av vete som i Europa framförallt odlas runt medelhavet. Senaste årtiondena har durumvetet även börjat odlas i Sverige. Idag är det fortfarande en nischgröda och odlingen är i huvudsak fokuserad till Gotland varifrån Lantmännen köper spannmålet för att göra pasta. LÄS MER