Sökning: "vetenskapliga artiklar om konsumtion"

Visar resultat 1 - 5 av 28 uppsatser innehållade orden vetenskapliga artiklar om konsumtion.

  1. 1. Sockersötade drycker och bukspottkörtelcancer : Sambandet mellan intag av sockersötade drycker och risk för bukspottkörtelcancer

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Jenny Lundqvist; [2023]
    Nyckelord :Sugar-sweetened beverages; added sugar; risk factor; pancreas cancer; sockersötade drycker; tillsatt socker; riskfaktor; bukspottkörtelcancer;

    Sammanfattning : Bakgrund: Sockersötade drycker är drycker till vilka sockerarter tillsatts. Dessa drycker konsumeras globalt och många gånger överskrids rekommendationerna om intag av tillsatt socker, vilket kan leda till negativa hälsoeffekter. LÄS MER

  2. 2. Smärta, kunskap och delaktighet : en litteraturstudie om preoperativ undervisning

    Kandidat-uppsats, Sophiahemmet Högskola

    Författare :David Rydenlund; Erik Samuelsson; [2023]
    Nyckelord :Postoperative pain; Patient education; Person-centredness; Preoperative anxiety; Postoperative anxiety; Patientundervisning; Personcentrering; Postoperativ oro; Postoperativ smärta; Preoperativ oro;

    Sammanfattning : Bakgrund   Många patienter upplever idag måttlig till svår smärta under det postoperativa förloppet och smärta är den största orsaken till oro hos patienter inför ingrepp. Moderna behandlingsriktlinjer rekommenderar en multimodal strategi där farmakologiska och icke-farmakologiska metoder kombineras för att ge bäst smärtstillande effekt. LÄS MER

  3. 3. Råmjölkens användningsmöjligheter och egenskaper : the uses and properties of colostrum

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Signe Magnussen; [2022]
    Nyckelord :råmjölk; näringsämnen; bearbetning; livsmedel;

    Sammanfattning : Råmjölken är den första mjölken som däggdjur producerar efter födsel. Råmjölken är rik på makro- och mikronäringsämnen, immunmodulatorer och tillväxtfaktorer. Råmjölken produceras ungefär de tre första dagarna efter födseln. Kon producerar mer råmjölk än vad kalven behöver. LÄS MER

  4. 4. Consumption of sustainable food products : A study of the Sustainable purchase perception matrix and Sustainable lead consumers; A life cycle assessment of BäR smoothie

    Master-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för geovetenskaper

    Författare :Cecilia Melén; Mirea Wolff; [2021]
    Nyckelord :Compromise; Confidence; WTP; PCE; Sustainable lead consumer; Sustainability marketing; Scepticism; Life cycle assessment; LCA; Environmental impact; Global warming; Eutrophication; Primary energy use; Smoothie; Kompromiss; Självförtroende; WTP; PCE; Hållbar marknadsföring; Skepticism; Livscykelanalys; LCA; Miljöpåverkan; Global uppvärmning; Övergödning; Primärenergianvändning; Smoothie;

    Sammanfattning : Part 1 The scientific community has identified an attitude-action gap for demographic and psychographic variables when studying sustainable purchase behaviour. By focusing on what happens during the purchase instead of the purchaser, this cross-sectional study aims to understand sustainable purchase behaviour when consumers purchase sustainable food. LÄS MER

  5. 5. Alkohol och en växande generation äldre : En kvalitativ litteraturstudie om äldres alkoholkonsumtion och dess inverkan på hälsan

    L3-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för socialt arbete

    Författare :Moa Markström; Ida Strömgren; Josefine Lovén; [2021]
    Nyckelord :Äldre; alkoholkonsumtion; missbruk; hälsa; litteraturstudie;

    Sammanfattning : Syftet med denna studie var att undersöka och analysera risk- och skyddsaspekter bland äldre i relation till alkoholkonsumtion, samt att undersöka vilken inverkan konsumtion av alkohol bland äldre kan ha på deras hälsosituation. Metoden som använts för denna studie är en allmän litteraturöversikt där sju vetenskapliga artiklar har granskats och undersökts. LÄS MER