Sökning: "vetenskapliga artiklar om nutrition hos äldre"

Visar resultat 1 - 5 av 15 uppsatser innehållade orden vetenskapliga artiklar om nutrition hos äldre.

  1. 1. Effekt av mjölk och mjölkpulver på bentäthet hos friska postmenopausala kvinnor

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Lina Johansson; Ebba Svensson; [2020-06-22]
    Nyckelord :postmenopausala; mjölk; osteoporos; postmenopausal; milk; osteoporosis;

    Sammanfattning : Sammanfattning Titel: Effekt av mjölk och mjölkpulver på bentäthet hos friska postmenopausala kvinnor Författare: Lina Johansson och Ebba Svensson Handledare: Klara Sjögren Examinator: Jenny van Odijk Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2020-04-02 Bakgrund: Osteoporos är ett globalt hälsoproblem som uppskattningsvis leder till 200 miljoner frakturer per år. I Sverige sker omkring 70 000 frakturer årligen som bidrar till försämrad livskvalitet, ökad risk för död samt stora kostnader för sjukvården. LÄS MER

  2. 2. Nursing interventions to prevent and treat malnutrition in older adults : a literature review

    Kandidat-uppsats, Sophiahemmet Högskola

    Författare :Hanna Pettersson; Soffía Stephensen; [2020]
    Nyckelord :Malnutrition; Aged; Nursing care; Prevention control; Undernäring; Äldre; Omvårdnad; Förebyggande åtgärder;

    Sammanfattning : Background World Health Organization reports that there are no exact statistics of how many older adults worldwide suffer from malnutrition, but available data suggest that about 15–60 percent of older adults cared for in hospitals, nursing homes and home-care programmes are suffering from malnutrition. It is important that the registered nurse is aware of different interventions and how they can be implemented in order to improve the nutritional status of the older adult. LÄS MER

  3. 3. Äldres upplevelse av måltidsmiljön. En litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Malmö universitet/Fakulteten för hälsa och samhälle (HS)

    Författare :Stina Johansson; Johanna Malmberg; [2019]
    Nyckelord :måltidsmiljö; äldre; nutrition; upplevelse; kvalitativ;

    Sammanfattning : Bakgrund: Trots omfattande forskning och lång kännedom om vikten av nutrition för upprätthållande av god hälsa är en stor del av den äldre populationen idag malnutrierade. Nutritionen påverkas av måltidsmiljön, men hur upplever äldre måltidsmiljön? Syfte: Syftet med litteraturstudien var att belysa upplevelser av måltidsmiljön bland äldre personer som bor på vårdboenden. LÄS MER

  4. 4. Effekten av proteinsupplementering på sköra äldre – En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Antonia Andersson; Alma Lövenhamn; [2018-06-11]
    Nyckelord :Proteinsupplementering; Sköra äldre; Sarkopeni; Muskelmassa; Kroppsvikt; Handgreppsstyrka; Protein supplementation; Frail elderly; Sarcopenia; Muscle mass; Weight; Hand grip strength;

    Sammanfattning : Titel: Effekten av proteinsupplementering på sköra äldre – En systematisk översiktsartikel Författare: Antonia Andersson och Alma Lövenhamn Handledare: Heléne Bertéus Forslund Examinator: Frode Slinde Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2018-05-23 Bakgrund Medelåldern ökar globalt och det är allt fler som blir äldre. Idag bedöms det att 10 % av äldre över 65 år är sköra, vilket innebär att de är beroende av stöd för att utföra vardagssysslor. LÄS MER

  5. 5. Kan tillskott av essentiella aminosyror utan samtidig träning öka muskelmassa hos friska äldre och äldre med sarkopeni? - En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Axelie Peterson; Donny Karlsson; [2018-06-04]
    Nyckelord :essentiella aminosyror; muskelmassa; äldre; sarkopeni; frailty; essential amino acids; muscle mass; elderly; sarcopenia;

    Sammanfattning : Titel: Kan tillskott av essentiella aminosyror utan samtidig träning öka muskelmassa hos friska äldre och äldre med sarkopeni? - En systematisk översiktsartikel Författare: Axelie Petersson och Donny Karlsson Handledare: Frode Slinde Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2018-03-27 Bakgrund: Äldre utgör en stor del av befolkningen och är den största patientgruppen inom hälso- och sjukvården. Förlust av muskelmassa kan ge ökad skörhet och minskad livskvalité hos äldre. LÄS MER