Avancerad sökning

Visar resultat 1 - 5 av 74 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. Nutritionens betydelse för läkning av bensår : En beskrivande litteraturstudie

    M1-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för vårdvetenskap

    Författare :Mollie Bylund; Malin Pierrou; [2023]
    Nyckelord :Leg ulcers; nutrition; wound healing; Bensår; nutrition; sårläkning;

    Sammanfattning : Bakgrund: Svårläkta bensår är ett omfattande och komplext problem inom vård och omsorg. Läkningsprocessen är ofta långdragen och innebär ett stort lidande för patienten med negativ inverkan på livskvaliteten. LÄS MER

  2. 2. Nutritionens betydelse för sår på nedre extremiteter : En beskrivande litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för vårdvetenskap

    Författare :Jenny Burman; Maria Herza; [2023]
    Nyckelord :Leg ulcer; Foot ulcer; Nutrition; Malnutrition; Bensår; Fotsår; Nutrition; Näringsbrist;

    Sammanfattning : Bakgrund: Sår på nedre extremiteter är vanligt förekommande, särskilt hos äldre. De sår som inte läkt inom sex veckor räknas som svårläkta och brukar medföra stora lidanden för de drabbade samt stora samhällsekonomiska kostnader. LÄS MER

  3. 3. The effect of temperature on the chemical stability of Vitamin C in a cosmetic product – Development of an HPLC-method for quantitative analysis

    Master-uppsats, KTH/Tillämpad fysikalisk kemi

    Författare :Sofia Thuresson; [2022]
    Nyckelord :Vitamin C; HPLC; Stability; Degradation; Antioxidant; Vitamin C; HPLC; Stabilitet; Nedbrytning; Antioxidant;

    Sammanfattning : Vitamin C är en populär ingrediens i hudvårdsprodukter, bland annat på grund av dess positiva effekter på kollagen-produktionen i huden och dess antioxidativa egenskaper. Dessvärre är vitamin C en känslig ingrediens som lätt bryts ned av ljus, syre, hög temperatur eller fel pH-värde. LÄS MER

  4. 4. Prolongation of shelf life of minimally processed spinach by combining vacuum impregnation and electric field treatments

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Sophia Leffler; [2022]
    Nyckelord :spinach; pulsed electric field; moderate electric field; reversible electroporation; vacuum impregnation; shelf life; metabolic activity; respiration; food engineering; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : A continuous growth of the world population raises the importance of preserving food resources while maintaining their nutrient value. Leafy vegetables such as spinach are a food category which decay quickly, and a large amount ends up as food waste. LÄS MER

  5. 5. Orsaker till dystoki hos marsvin i Sverige

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Johanna Cavell; [2022]
    Nyckelord :förlossning; förlossningsproblem; dräktighet; felläge; foster; bäcken;

    Sammanfattning : Marsvin är populära sällskapsdjur som tros ha blivit domesticerade redan på 500–1000-talet. Marsvin blir könsmogna tidigt, honorna vid cirka två månaders ålder och hanarna vid cirka tre månaders ålder. Marsvinshonor är polyöstrala med en cykel på 15–17 dygn där östrus varar i 6–11 timmar. LÄS MER