Sökning: "vitamin d"

Visar resultat 1 - 5 av 133 uppsatser innehållade orden vitamin d.

  1. 1. Hur näringsriktiga är hemlevererade matkassar i förhållande till näringsrekommendationer? : - En kvantitativ studie.

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Malin Grönroos; Maya Salmikivi; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Användandet av matkassar ökar i välutvecklade länder, såväl som förekomsten av kostrelaterade sjukdomar såsom övervikt. Tidsbrist och mental belastning kan vara hinder för att laga hälsosam mat hemma, därav kan hemlevererade matkassar vara användbara för att möjligtvis få hem näringsrika måltider i stället för att köpa ohälsosam mat. LÄS MER

  2. 2. Effekterna av vitamin D-metaboliter på tunikamycin-inducerad ER-stress i PC3- och NSC34-celler

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för farmaceutisk biovetenskap

    Författare :Ida Malo; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Vitamin D är ett steroidvitamin och tillförs oss från vissa livsmedel eller syntetiseras när vår hud utsätts för solen. Inuti cellerna fungerar det som en transkriptionsfaktor för en grupp gener. LÄS MER

  3. 3. PÅVERKAN AV VITAMIN D PÅ DET METABOLA SYNDROMET_Kan vitamin D brist leda till ökad risk för att drabbas av det metabola syndromet?

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Umeå universitet/Institutionen för integrativ medicinsk biologi (IMB)

    Författare :Yana Izzat Shamoun; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : .... LÄS MER

  4. 4. Komjölk kontra växtbaserade alternativ : en jämförande studie kopplat till näringsinnehåll, hälsa och miljöpåverkan

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Linnéa Andersson; [2023]
    Nyckelord :Näringsinnehåll; miljö; komjölk; växtbaserade alternativ;

    Sammanfattning : Den här uppsatsens syfte är att utifrån näringsinnehåll, hälso- och miljöpåverkan jämföra komjölk med växtbaserade alternativ. De växtbaserade dryckerna som rapporten belyser är havre-, soja- och mandeldryck. En litteraturstudie har genomförts varvid flera olika databaser har använts. LÄS MER

  5. 5. Nutritionens betydelse för läkning av bensår : En beskrivande litteraturstudie

    M1-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för vårdvetenskap

    Författare :Mollie Bylund; Malin Pierrou; [2023]
    Nyckelord :Leg ulcers; nutrition; wound healing; Bensår; nutrition; sårläkning;

    Sammanfattning : Bakgrund: Svårläkta bensår är ett omfattande och komplext problem inom vård och omsorg. Läkningsprocessen är ofta långdragen och innebär ett stort lidande för patienten med negativ inverkan på livskvaliteten. LÄS MER