Sökning: "whey"

Visar resultat 11 - 15 av 52 uppsatser innehållade ordet whey.

  1. 11. Vassle: sammansättning, process och användningsområden : en jämförelse av söt, salt, och sur vassle

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Julia Kullberg; [2021]
    Nyckelord :söt vassle; salt vassle; sur vassle;

    Sammanfattning : Vassle är mjölkindustrins största biprodukt och stora mängder genereras årligen. Nyttjandet av vassle förlorades till stora delar i och med den industriella osttillverkningens uppkomst men dagens industri har åter börjat ta vara på denna näringsrika råvara med hjälp av ny forskning, nya metoder och teknologi. LÄS MER

  2. 12. Optimering av process för tillverkning av protein-nanofibriller

    Kandidat-uppsats, KTH/Tillämpad fysikalisk kemi

    Författare :Jonna Hidell; Anton Duvström; Kevin Labady; Furkan Mikail Duru; [2021]
    Nyckelord :Whey protein isolate WPI ; fibrillation; beta-lactoglobulin; protein nanofibers; hydrolysis; ThT fluorescence assay; Whey protein isolate; fibrillering; beta-laktoglobulin; protein-nanofibrer; hydrolys; ThT fluorescens analys;

    Sammanfattning : Under flera månaders tid har ett kandidatexamensarbete utförts med syftet att optimera produktionen av protein-nanofibrer av vassleproteinisolat. Vassleproteinisolat består till stor del av proteinet β-laktoglobulin. Detta protein kan under upphettning bilda nanofibrer i sur miljö. LÄS MER

  3. 13. Development of a Vegan, Protein-Rich, Probiotic Beverage

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Olivia Niclasson; Mina Hajian; [2019]
    Nyckelord :food engineering; livsmedelsteknik; livsmedelsteknologi; Agriculture and Food Sciences; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : This project aimed to develop a vegan high-protein probiotic drink with two different tastes. The protein used should have similar quality as whey, amino acid score (AAS) 1.0. One aim was also to detect necessary processing steps. LÄS MER

  4. 14. Vassleproteiner : en värdefull restprodukt från ostframställning

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Erica Joelsson; [2019]
    Nyckelord :Whey protein; metabolic disease; diabetes; overweight; milk allergy;

    Sammanfattning : För att framställa 1 kg ost går det åt cirka 10 L mjölk. Vassle är den största restprodukten från ostframställning och uppgår till 9 L per kilo producerad ostmassa. Tidigare har vassle inte ansetts ha något större värde i livsmedelssammanhang utan har använts som komponent i grisfoder och till att gödsla jordbruksmarker med. LÄS MER

  5. 15. Gelbildning av vassleprotein

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, KTH/Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa (CBH)

    Författare :Rasmus Mörtberg; [2019]
    Nyckelord :Vassleprotein; gelbildning; fibriller; PNF;

    Sammanfattning : Vassleproteiner har kemiska egenskaper som gör att de, under rätt förhållanden, kan bilda geler. Det här gör vassleproteiner mycket intressanta eftersom de då kan användas i olika livsmedel för att ge önskad konsistens. LÄS MER