Representationen av etnisk mångfald i läroböcker : En kvalitativ visuell textanalys av samhälls- och naturorienterande läroböcker för årskurs 1-3.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Uppsala universitet/Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier

Författare: Paulina Larsson; Anna Orregård; [2021]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: I denna studie analyserades representationen av etnisk mångfald i samhälls- och naturorienterande läroböcker för årskurs 1-3. I studien analyserades och jämfördes läroböckerna Boken om SO 1-3 (2013), Boken om NO 1-3 (2013), Puls SO-boken 1-3 (2011) och Puls NO-boken 1-3 (2011), vilka getts ut av förlagen Liber AB respektive Natur och Kultur. Utifrån en kvalitativ visuell textanalys analyserades i vilken utsträckning etnisk mångfald representeras i läroböckernas bilder samt hur etnisk mångfald framställs i läroböckerna. Studiens teoretiska utgångspunkt är den postkoloniala teorin och utifrån den utformades en analysmodell som användes i analysen av läroböckerna. Resultaten visade att etnisk mångfald mer eller mindre representerades i alla läroböcker. Västerländsk etnicitet representerades genom en variation av utseenden till skillnad från icke-västerländska karaktärer som främst presenterades med beige hudfärg och svart hårfärg. Elever med icke-västerländsk etnicitet ges därmed inte lika stor möjlighet att känna igen sig i läroböckernas karaktärer som de med västerländsk etnicitet. Grupper av endast västerländska karaktärer eller med både västerländska och icke-västerländska var de vanligaste gruppformerna medan det endast fanns ett fåtal grupper med enbart icke-västerländska karaktärer. Eftersom båda etniciteterna inkluderades i samma bilder visade det inte på en separering mellan dem. I båda förlagens samhällsorienterande böcker kopplades icke-västerländska karaktärer samman med platser utanför Sveriges gränser, outvecklade områden samt religionen islam. I dessa två läroböcker sammankopplades även utveckling, rättvisa och civilisering med några västerländska karaktärer. I de naturorienterande böckerna synliggjordes det ingen skillnad mellan framställningen av karaktärer med västerländsk respektive icke-västerländsk etnicitet. Samtliga läroböckers representation av etnisk mångfald skapade en känsla av “vi” och “de”, å andra sidan förekom inga kränkningar eller nedvärderingar kopplat till etnisk mångfald. Sammanfattningsvis finns det inslag i läroböckerna som visar på en inkluderande representation av etnisk mångfald men däremot ges elever med icke-västerländsk etnicitet inte samma möjlighet till igenkänning som elever med västerländsk etnicitet.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)