Kalcium hos äpple : funktion i växten, inverkan på lagringsduglighet samt metoder för att höja kalciuminnehållet

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

Sammanfattning: Kalcium står i nära relation med kvaliteten hos frukten inom en rad olika växtslag, däribland äpple. Genom att tillgodose fruktens behov av kalcium så kan kvaliteten höjas vilket resulterar i ett mer lagringsdugligt äpple samt en större andel klass 1 frukt och därmed en högre inkomst. Samspelet mellan kalcium och frukt är komplext vilket kräver goda kunskaper för att förstå hur och när kalcium tas upp av frukten. Syftet med detta arbete är att sammanställa tillgänglig information om vad kalcium har för funktion hos äpple och hur man kan tillföra kalcium till frukten. Genom att känna till hur kalcium tas upp och transporteras hos äpple så är det lättare att avgöra hur man ska gödsla och när man ska gödsla. Marken innehåller i regel tillräckligt med kalcium men en begränsad transport till frukten i mitten och slutet av fruktutvecklingen gör att kalciumgödsling på marken under träden har dålig effekt. Att tillföra kalcium genom att bladgödsla träden ger bättre resultat. Men det gäller att välja rätt kemisk form av kalcium samt att utföra åtgärden vid rätt tid. Kalciumklorid eller kalciumnitrat är de kemiska formerna av kalcium som har bäst effekt. För att höja halten av kalcium i frukten vid skörd gäller det att bladgödsla sent på säsongen medan om man vill förebygga pricksjuka så kan det vara bra att även bladgödsla några gånger närmre blom. Efterskördbehandlingar i form av att äpplena doppas i kalciumlösning, antingen under atmosfäriskt tryck eller ett förhöjt tryck alternativt undertryck, höjer halten av kalcium i frukten ytterligare. Men oavsett behandlingsmetod så är det viktigt att öka trädets naturliga upptag av kalcium genom att ha stora och vitala rosettblad samt en god vattenstatus i jorden.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)