Sambandet mellan konsumtionen av frukt och grönsaker och fysisk aktivitet hos unga vuxna

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Olivia Blomqvist; Sophia Lopez Jarl; [2019]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Bakgrund: Idag äter unga vuxna mellan 18-30 år för låga intag av frukt och grönsaker för att uppnå ett tillräckligt näringsintag och ägnar samtidigt mindre tid åt fysisk aktivitet och mer tid åt stillansittande. En tillfredsställande konsumtion av frukt och grönsaker och tillräcklig grad av fysisk aktivitet enligt rekommendationerna är av vikt för att uppnå en optimal hälsa. Syfte: Syftet var att undersöka hur unga vuxna som är fysiskt aktiva förhåller sig till Livsmedelsverkets kostråd om frukt och grönsaker och vidare undersöka om det finns ett samband mellan fysisk aktivitet och konsumtionen av frukt och grönsaker. Metod: Studien är en kvantitativ tvärsnittsstudie med en webbenkät och ett livsmedelsfrekvensformulär (FFQ) som datainsamlingsmetod. Enkäten länkades på tre olika grupper som berör fysisk aktivitet, kost och hälsa på plattformen Facebook. All data som erhölls analyserades via statistikprogrammet SPSS. Resultat: Efter ett bortfall på 15 individer erhölls totalt 135 besvarade enkäter varav 74 från kvinnor och 61 från män. Konsumtionen av frukt hos 37 % av männen respektive 28 % av kvinnorna var låg. Gällande grönsaker var det 54 % av männen och 34 % av kvinnorna som hade ett lågt intag. Sambandet mellan konsumtionen av frukt och grönsaker (F&G) och fysisk aktivitet visade på en positiv korrelation, 0,278 för frukt och 0,268 för grönsaker. Slutsats: Studien indikerade på ett samband mellan konsumtionen av frukt och grönsaker och fysisk aktivitet. Trots det nådde en stor andel av respondentern inte upp till rekommendationen om 500 gram frukt och grönsaker per dag.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)