”Tusen gånger godare”

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Sammanfattning: Med anledning av att det blir allt vanligare att äta måltider utanför hemmet och att regeringen har en vision om att Sverige ska bli ett internationellt matland där fokus inte ligger på näringsperspektivet väcktes intresset att studera föreställningar om hälsosam mat bland kockelever. Det blev också studiens syfte. Genom att kombinera fokusgrupp och observation vid valet av metod framkom en bred förståelse av fenomenet hälsosam mat i en restaurangkontext genom tre teman: branschens normer, hälsoaspekter och kommande yrkesprofession. Branschens normer visade sig styr elevernas tankar kring övriga teman i stor utsträckning. Resultatet visar även att deltagarna tycker att smaken och presentationen av maten är viktigare än att maten är hälsosam. Hälsosam mat är bland annat mat lagad från grunden, lagad på ekologiska råvaror och utan hel- eller halvfabrikat. Ansvarskänsla och kunskap om tillagningsmetoder var viktigt för att maten som serveras ska bli hälsosam. Syftet med regeringens vision är i första hand att skapa arbetstillfällen. Restaurangmat är nödvändigtvis inte det allra bästa ur näringssynpunkt och att skapa jobb i en sektor som kräver att fler portioner mat serveras kan komma att påverka folkhälsan genom kosten. Det borde därför vara av större intresse för regeringen att trycka hårdare på att restaurangbranschen medverkar till att främja befolkningens hälsa, i större utsträckning än idag.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)