Blusgrunder och passform

Detta är en M1-uppsats från Högskolan i Borås/Institutionen Textilhögskolan

Sammanfattning: Kroppsuppfattning är starkt sammankopplad med passform på kläder. Med hjälp av kläder kan vi framhäva det vi är nöjda med men likaså dölja det vi är mindre nöjda med. Att skapa kläder som verkligen passar för sin målgrupp är den svåraste men också viktigaste utmaningen för konfektionsföretag. Studien genomförs därför som ett uppdrag för ett konfektionsföretag med syftet att undersöka hur god passform i överdels-plagg skapas.God passform kan beskrivas utifrån fem faktorer; trådrak, släthet, linje, rörelsemån och balans. För att uppnå god passform arbetar de flesta företag inom konfektionsbranschen med grundmönster. Utvärdering av passform sker kontinuerligt under hela produktutvecklingsfasen genom avprovning och avmätning.Forskaren har en central roll i studien och kommer att vara aktivt involverad i processen för att föra projektet framåt. Inledningsvis kommer tre blusgrunder att arbetas fram. Därefter kommer en befintlig blusmodell med balansfel att analyseras och justeras. Denna justering ska sedan sammanställas i ett dokument för att kunna användas i produktion.Att arbeta med så bra utformade grundmönster som möjligt är själva utgångspunkten för studien. Liksom passform är balans en central del i undersökningen. Att justera balansen mellan fram- och bakstycke kan göras genom höjning av inre axelspets.Jag har främst använt mig av litteratur som jag känner till för att kunna fokusera på att hinna genomföra alla delmoment i uppdraget. Eftersom alla steg är uppfyllda kan detta ses som en verifiering på att de åtgärder som har genomförts också har fungerat.Eftersom undersökningens specifika passformsproblem handlade om balans skulle det vara intressant att fortsätta forska på det området. Att arbeta med bystinsnitt kan också förbättra balansen. Det skulle därför vara intressant att jämföra detta med höjning av inre axelspets för att se hur dessa två metoder påverkar ett plagg i övrigt.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)