"Lek inte med maten" : En etnografisk studie om familjemåltiden som ett medel för uppfostran hos barnfamiljer

Detta är en Kandidat-uppsats från Umeå universitet/Enheten för restauranghögskolan

Sammanfattning: En familj sitter ner och äter, pappan säger till sitt barn ”lek inte med maten”. Situationer som den här är något vi kan förstå och relatera till. Ett intresse väcktes för barnfamiljens middagar och vart den förståelse gällande hur vi beter oss runt matbordet kommer ifrån. Syftet med studien är att undersöka hur kulturell kunskap överförs i from av barnuppfostran under barnfamiljers vardagsmiddagar. För att undersöka detta har deltagande observationer utförts hos tre familjer i Stockholms villaförorter. Kompletterande kvalitativa intervjuer med föräldrarna i familjerna utfördes för att få en djupare kunskap om middagens innebörd för barnfamiljen. Insamlad data från utförda metoder har sedan analyserats tillsammans med två olika kvalitativa innehållsanalyser, domän analys och analytisk induktion. Domän analys fokuserar på termer och koncept för att skapa kulturella domäner. Analytisk induktion fokuserar på att låta insamlad data härleda ytterligare svar. Två domäner urskildes genom användandet av den första analysmetoden; Det goda föräldraskapet och Det goda måltidsbeteendet. Med hjälp av den andra analysen skapades teman underliggandes till dessa domäner; Tillsägelser, uppmuntran, auktoriteter, maktrelationer, mat, deltagarnas agerande, förväntningar/förhoppningar/ideal och bordsskick. Teman agerande och förväntningar var det mest förekommande i resultat och oftast i relation till varandra. Barnuppfostran visar sig i relationen mellan Det goda föräldraskapet och Det goda måltidsbeteendet och slutsatsen för detta arbete är att måltiden blir ett medel för överföring av kunskap. Då kunskap baseras på förståelse av kontext skapas en middag av motsägelser vilket öppnar upp för framtida studier.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)