Utredning av täckningsgrad vid alternativ placering av brandstationer i Luleå kommun: En GIS-analys av responstid

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Luleå/Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser

Sammanfattning: I dagsläget har räddningstjänsten i Luleå kommun brandstationer i Luleå centrum, Gammelstad och Råneå som ska kunna undsätta cirka 75 000 invånare på 2110 kvadratkilometer stor yta. Inom en snar framtid behöver investeringar utföras, antingen i form av en ny brandstation, eller genom en upprustning av den befintliga i Luleå centrum. Samtidigt står verksamheten inför nya utmaningar då kommunen har tagit fram ett arbetsunderlag, Vision Luleå 2050, för befolkningstillväxt och utveckling. Därför har räddningstjänsten i Luleå, på uppdrag av räddningsnämnden, påbörjat en arbetsprocess som ska utreda framtida brandstationsplacering i Luleå kommun. I denna studie belyses frågan med avseende på responstid och täckningsgrad. I dagsläget är det endast stationen i Råneå som definitivt ska vara kvar på sin nuvarande plats. Syftet med studien är därför att undersöka hur olika alternativ påverkar täckningsgraden samt om det går att uppnå en minst lika god förmåga som i dagsläget.
Bland annat undersöks befintliga erfarenheter som finns med avseende på placering av räddningstjänstens operativa verksamhet. En del av studien är att samla in kunskaper om hur andra räddningstjänster gått till väga. Även en del examensarbeten studerades, bland annat ett av Sundbom (2009) som lyckats sammanfatta viktiga faktorer vid strategisk brandstationsplacering. I denna studie undersöks också vilka lagkrav som finns med avseende på körtid i bland annat lag om skydd mot olyckor (LSO) samt Boverkets byggregler (BBR). I dagsläget finns det inga detaljstyrda lagkrav om hur räddningstjänsten ska planera sin verksamhet med avseende på körtid. Då det inte finns detaljerade lagkrav för körtid utgår många räddningstjänster från de gamla rekommendationerna som Räddningsverket gav ut 1995 vilket gör att dessa fortfarande är allmänt vedertagna i stor uträckning.
Den viktigaste faktorn anses som täckningsgrad mot befolkning men som komplement används även olyckor samt risk- och skyddsobjekt i fastställandet av optimal placering. I det kommunala handlingsprogrammet för räddningstjänsten lyfter kommunen fram olyckor som drunkning, trafikolyckor och bränder i byggnader. Dessa olyckor kräver ett snabbt ingripande av räddningstjänsten i högre grad än andra för att kunna rädda liv. En riskinventering med avseende på människa, egendom och miljö utfördes för att identifiera objekt som räddningstjänsten har för avsikt att särskilt värna. Inventeringen resulterade i 9 riskobjekt, 15 skyddsobjekt samt 16 större och 6 mindre vårdboenden.
För att hitta en optimal placering med avseende på körtid identifierades femton nya möjliga platser utifrån nuvarande befolkning, olyckor, risk- och skyddsobjekt samt infrastruktur. En viktig del var också hur Luleå förväntas utvecklas enligt Vision Luleå 2050. Med hjälp av ett geografiskt informationssystem, GIS, samlades nödvändig information in för att möjliggöra analyser av körtid. Den jämförande parametern fastslogs till täckningsgrad för responstid. Det viktigaste tidssteget bedömdes vara 10 minuter men jämförelser gjordes även vid 20 och 30 minuter. Det första utryckningsfordonet antogs följa gällande hastighetsbegränsningar och i GIS fastslogs täckningsgraden för nuvarande stationsuppsättning till cirka 82,6 procent av befolkningen inom 10 minuter. För ett alternativ med endast en station i Luleå stadsbygd och en i Råneå är motsvarande högsta siffra 75,6 procent alternativt om fyra stationer finns utspridda i kommunen nås maximalt 89,1 procent.
Resultatet visade på att ett alternativ med en station i Luleå centrum inte når upp till dagens förmåga i något avseende. Dessutom skulle ett sådant alternativ medföra betydande problem att i framtiden nå ut till befolkningen, olyckorna samt risk- och skyddsobjekten. Slutsatsen är därför att ett alternativ med tre stationer är motiverat samt att det i framtiden kan bli nödvändigt med att utöka med ytterligare en station då kommunen har som mål att befolkningen ska växa kraftigt i de södra delarna av kommunen.

  KLICKA HÄR FÖR ATT SE UPPSATSEN I FULLTEXT. (PDF-format)