Effekten av låg-FODMAP-kost gentemot traditionell kostbehandling avseende buksmärta och avföringsförändringar hos IBS-patienter

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Titel: Effekten av låg-FODMAP-kost gentemot traditionell kostbehandling avseende buksmärta och avföringsförändringar hos IBS-patienter Författare: Percy Kazeroony & John Wikström Handledare: Andrea Mikkelsen Examinator: Frode Slinde Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2017-04-04 Bakgrund: Irritable Bowel Syndrom (IBS), är en vanligt förekommande funktionell mag-tarmsjukdom med en global förekomst på 10–20%. Sjukdomen innebär lidande och nedsatt livskvalitet för drabbade patienter och medför även stora kostnader för både sjukvård och samhälle på grund av frekventa vårdbesök och en minskad arbetsproduktivitet. De senaste åren har uteslutandet av så kallade FODMAPs i kosten presenterats som ett sätt att behandla IBS-symtom. Syfte: Syftet med översiktsartikeln var att undersöka det vetenskapliga underlaget för effekterna av en låg-FODMAP-kost i jämförelse med traditionell kostbehandling på IBS-symtom. Sökväg: En systematisk litteratursökning genomfördes i databaserna Pubmed, Scopus och Cochrane. De söktermer som användes var ”Irritable Bowel Syndrome” och ”FODMAP”. Urvalskriterier: Inklusionskriterierna var RCTs som jämförde en låg-FODMAP-kost med en traditionell IBS-kostbehandling på IBS-symtom, studiepopulation med vuxna IBS-patienter diagnostiserade enligt ROME III-kriterierna och artiklar skrivna på svenska eller engelska. Exklusionskriterierna var studiepopulationer med annan mag-tarmsjukdom än IBS och som genomgått mag-tarmkirurgi, undantaget blindtarms- och gallblåseresektion. Studier som inkluderade gravida eller ammande deltagare exkluderades. Datainsamling och analys: Totalt undersöktes två RCTs – en svensk studie av Böhn et al. (2015) och en amerikansk studie av Eswaran et al. (2016). Effektmåtten som jämfördes mellan studierna var IBS-symtomen buksmärta, avföringsfrekvens och avföringskonsistens. Resultat: Studierna visade att båda behandlingar gav förbättrade IBS-symtom. En av studierna påvisade en signifikant fördel till låg-FODMAP-kosten gentemot den traditionella IBS-kostbehandlingen medan den andra studien inte kunde påvisa någon signifikant skillnad mellan interventionerna. Slutsats: Evidensen för att en låg-FODMAP-kost skulle vara mer effektiv än en traditionell IBS-kostbehandling vid lindring av IBS-symtom är Låg (++). Nyckelord: IBS, Irritable Bowel Syndrome, Diet, Kost, FODMAP, ”Fermentable Oligo-, Di- Monosaccharides and Polyols”, ROME III

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)