Vitamin D - intag och status hos personer med inflammatorisk tarmsjukdom

Detta är en Magister-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Eva Christofferson; [2014]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Introduktion: I NNR 2012, har man höjt rekommenderat intag av vitamin D från 7,5 μg/dag till 10 μg/dag för personer från 2 år upp till 74 års ålder. Livsmedelsverkets matvaneundersökning Riksmaten bland vuxna 2010-11 visar att medelintaget av vitamin D i genomsnitt var 7,0 μg/dag. Patienter med inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD) har en högre risk för osteoporos på grund av medicinering med cortison samt brist på vitamin D. Syfte: Att undersöka om personer med IBD uppnår de nya höjda rekommendationerna gällande intag av vitamin D via maten och/eller kosttillägg och kosttillskott. Vidare hur vitamin D-status ser ut hos studiedeltagarna vid denna säsong samt undersöka eventuella samband. Metod: FFQ för att uppskatta intaget av vitamin D via maten. Följdfrågor om kosttillskott, kosttillägg, resor till soligt land och solvanor. Short health scale-formulär. BMI. Analys av 25(OH)D. Möjliga samband undersöktes. Material: n=17. Ulcerös colit eller Crohns sjukdom. I remission. Ingen tarmresektion. Endast colonengagemang. Ålder 18 till 74 år. Kaukasier. Resultat: Av studiedeltagarna når inte 76 % upp till rekommenderat dagligt intag av vitamin D och 35 % har brist eller bristfällig nivå av 25(OH)D <50 nmol/l. En trend med negativt linjärt samband visades mellan 25(OH)D och BMI, p=0,052, β= -3,1 och r2=0,244. Ingen använde kosttillägg. Inga andra signifikanta samband återfanns. Slutsats: Flertalet av deltagarna når inte upp till rekommenderat intag av vitamin D via maten. Flera har brist eller bristfällig nivå av 25(OH)D vid denna säsong. Det är angeläget att som dietist informera om vitamin D till denna patientgrupp.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)