Smaken av fjärrvärme - En studie om den ekonomiska och ekologiska lönsamheten med närodling av tomater baserad på fjärrvärme

Detta är en Magister-uppsats från Göteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionen

Författare: Johan Claar; Sofia Larsson; [2010-02-25]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: I debatten om gröna leverantörskedjor och processen mot ett mer hållbart konsumtionssamhälle är en viktig aspekt hur vi väljer att producera livsmedel. Vi har fattat tycke för tomaten då den väckt ett stort allmänt intresse samt är en av de grönsaker som konsumeras mest i Sverige. En av studiens frågeställningar är om ett samarbete mellan energileverantören, odlaren och livsmedelsindustrin kan skapa ekonomisk såväl som ekologisk lönsamhet genom närodling av tomater i växthus i Västsverige med fjärrvärme som energikälla. Vi ställer även frågan om en annan ansvarsfördelning än den nuvarande kan bidra till att klimatvänlig odling av tomater får större genomslag i Sverige. Ytterst syftar rapporten till att ställa klimatfrågan på sin spets och granska hur miljövinster bäst kan åstadkommas i form av minskade koldioxidutsläpp. Detta är en kvalitativ undersökning med personliga intervjuer med personer i ledande befattningar och/eller med expertkunskap inom respektive område. Studiens resultat visar att det finns en stor ekologisk lönsamhet i att närodla tomat med fjärrvärme som energikälla. Däremot finns det ingen lönsamhet i att enbart använda fjärrvärme som energikälla, en mix av olika energikällor beroende på årstid och pris är det mest lönsamma. I dagsläget är det avhängt på odlaren om det ska finnas tillgång till närodlade tomater. Vi ser fler intressenter och anser att det ur ett samhällsnyttigt perspektiv är befogat att i högre grad involvera de andra parterna i distributionskedjan. Främst efterlyser vi en diskussion kring hur ansvarsfördelningen ska se ut då det i dagsläget saknas proaktiva aktörer som kan få till stånd en förändring.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)