Olika faktorer som påverkar tillväxten på mjölkraskalvar

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

Sammanfattning: I litteraturgenomgången framkommer många aspekter av grovfoder till kalvar. Kalvar förefaller att föredra grovfoder med hög smältbarhet, men för maximal konsumtion totalt är ett grövre grovfoder (med lägre smältbarhet och lägre preferens hos kalven) att föredra. Grovfodret har före avvänjning som primär uppgift att hålla papillerna i trim. Efter avvänjningen utgör det i tilltagande grad en del av kalvens näringsförsörjning. Av litteraturgenomgången framgår att tillväxten under kalvperioden lägger grunden för en hög framtida produktion – men långt flera variabler än kraftfodrets sammansättning och fysiska struktur har inflytande på kalvens framtida prestation i mjölkbesättningen. I ett utfodringsförsök med 42 kalvar undersöktes effekten av varierande fysisk struktur på kraftfodret till kalvar under mjölkperioden. Försöket genomfördes på Hagelsrums gård under försommaren 2016. De sista kalvarna lämnade försöket i september då de uppnått en ålder av fyra månader. Kraftfodret under mjölkperioden fram till åtta veckors ålder utfodrades i form av müsli, pellets eller i krossad form som en del av ett fullfoder. Såväl kalvarnas konsumtion, tillväxt och hälsoläge dokumenterades och bearbetades statistiskt. Då variationen mellan individer var större än variationen mellan behandlingar kunde inga statiska skillnader beläggas.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)