Vilken påverkan har kvalitetskulturen vid införandet av ISO?

Detta är en M1-uppsats från Örebro universitet/Institutionen för naturvetenskap och teknik

Sammanfattning: Bröderna Axelssons är ett plåtslageri beläget i Karlskoga. Detta examensarbete har syftat till att undersöka kvalitetskulturen vid två olika ISO-införanden på företaget. Företaget har även fått hjälp med att skriva nya rutiner och instruktioner till processen Beredning/Produktion/Leverans.  För att undersöka kvalitetskulturen har metoder använts från Cronemyr P, Bäckström I och Rönnbäck Å (2016). Vid undersökning av kvalitetskulturen har intervjuer genomförts med VD, administratör, produktionstekniker och en enkät om beteenden på företaget. Svaren används sedan till analys för att se vilka värderingar som hindrar/stödjer kvalitetskulturen. Resultatet visade att den dåvarande kvalitetskulturen på företaget till stor del var hindrande, medan dagens kvalitetskultur är av blandad karaktär, alltså både stödjande och hindrande. Vid skapandet av de nya rutinerna och instruktionerna inspirerades strukturen och innehållet av material från Bergman B och Klefsjö B (2012). De färdiga rutinerna och instruktioner lämnades vid arbetets slut över till företaget som ska användas till deras nya ledningssystem som är ISO 9001:2015 integrerat med ISO 14001:2015. Resultatet visade att rutiner och instruktioner från det gamla ledningssystemet var felaktigt skrivna för de gjordes av en utomstående part. Dagens rutiner och instruktioner är gjorda tillsammans med dem som arbetar i processen. Utöver det följer allt material i det nya ledningssystemet samma dokumentationsstruktur, vilket de ej gjorde i det gamla ledningssystemet.   För ett fortsatt arbete rekommenderas att vidare undersöka kvalitetskulturen samt ge de    ISO-ansvariga på företaget dedikerad arbetstid för att få möjlighet att skriva klart det nya ledningssystemet. Utöver det minimera de värderingar som hindrar kvalitetskulturen.  

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)