Demokratiuppdraget i samhällskunskapsundervisningen. : En studie av gymnasieelevers uppfattning om demokrati som begrepp och utförande.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Karlstads universitet/Institutionen för samhälls- och kulturvetenskap (from 2013)

Sammanfattning: Den här uppsatsen har för avsikt redovisa en studie av elevers uppfattningar om begreppet demokrati. Studien genomfördes via en kvalitativ forskningsmetod med semistrukturerade intervjuer av fem elever i gymnasiets årskurs tre för att fånga upp demokratins uttryck i undervisningen i ämnet samhällskunskap utifrån ett elevperspektiv. Resultatet är tänkt att ge en fenomenologisk bild av vilken innebörd demokratibegreppet ges för eleverna, hur demokratin kan utföras samt vilken tolkning eleverna har av hur undervisningen i samhällskunskap har behandlat begreppet demokrati. Studien genomfördes på fem elever i samhällsprogrammet under december 2022. Intervjuerna har analyserats utifrån demokratiteori, demokratiperspektiv och kompletterats med ungas politiska utveckling och läroplansteori. I analysen har flertal modeller använts för att kategorisera intervjusvaren utifrån de teorier som använts. Studien visar att demokratin är komplicerad och att yttrandefrihet och personligt engagemang anses av eleverna krävas för demokratins fortlevnad och utveckling. Även om flertalet av eleverna ej för tillfället är så aktivt deltagande i sitt medborgarskap men har tankar om att ett aktivt deltagande i framtiden.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)