Barnen får sitta med en iPad, that´s it : En intervjustudie som undersöker hur digitala verktyg kan gynna barn med olika modersmål i förskolan

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Linnéuniversitetet/Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP)

Sammanfattning: Sverige är idag ett mångkulturellt samhälle, vilket resulterar i att barnen möter olika kulturer och språk redan i förskolan. Detta har även resulterat i att förskollärarens uppdrag har förändrats i förhållande till modersmålsutveckling. Det framkommer i läroplanen för förskolan att det ingår i förskolans uppdrag att stimulera barns språkutveckling, såväl i modersmålet som i svenska. Eftersom samhället ständigt blir mer digitaliserat så framkommer det även i läroplanen att barnen ska få förutsättningar för att få en förståelse för digitaliseringen i vardagen. Vi har darför valt att undersöka hur förskollärare som arbetar med flerspråkiga barn ser digitala verktyg som ett hjälpmedel i modermålsundervisningen. Utifrån denna tanke skapades studiens syfte vilket är: att bidra med kunskap om digitala verktygs möjligheter och begränsningar att stödja flerspråkiga barns språkutveckling i förskolan. Syftet har sedan konkretiserats i tre frågeställningar, vilka är: hur beskriver förskollärare att digitala verktyg kan användas för att främja flerspråkiga barns modersmålsutveckling, hur förklarar förskollärare att samarbetet med barnens vårdnadshavare kan påverka arbetet med digitala verktyg i förhållande till flerspråkiga barn, vilka utmaningar ser förskollärare i arbetet med digitala verktyg i förhållande till flerspråkiga barn? Studien har en kvalitativ metodansats, där semistrukturerade intervjuer har använts som datainsamlingsmetod. Resultatet har analyserats i förhållande till tidigare forskning och det sociokulturella perspektivet. Fyra förskollärare från olika förskolor deltar i studien. I resultatet framkommer det att samtliga förskollärare anser att digitala verktyg är ett värdefullt hjälmedel i arbetet med flerspråkiga barn. Vid de tillfällen då pedagogerna själva inte behärskar barnens modersmål kan de digitala verktygen agera en annan källa till språket. Utöver detta så synloggörs det att utbytet med barnens vårdnadshavare är viktigt för barnens modersmålsutveckling, inte endast i hemmet men även på förskolan. Det framkommer även i resultatet att förskollärarna upplever utmaningar såsom exempelvis bristande kompetens och resurser. En faktor som vi har lärt oss från studien är att barnens vårdnadshavare spelar en viktig roll för barnens modersmålsutveckling.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)