Frukost i skolan- En utvärdering av en frukostsatsning

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Personalvetarprogrammet

Sammanfattning: För oss som lärare i ämnen där kost är ett viktigt område att undervisa om är det intressant att undersöka kostrelaterade forskningsproblem. På en gymnasieskola utanför Göteborg serveras det gratis frukost till eleverna. Skolan gör detta för att de elever som av olika skäl inte kan äta frukost hemma ska ha möjligheten till detta och därmed öka sina förutsättningar för att på ett bra sätt tillgodogöra sig undervisningen. Studiens syfte är att utvärdera skolans kostnadsfria frukostservering. Vilka är det egentligen som äter frukost i skolan? Den avser även att ta reda på vad eleverna väljer att äta när de har möjligheten att äta en näringsriktig frukost och hur deras uppfattningar kring frukostens betydelse för koncentrations- och prestationsförmåga samt sötsuget ser ut. Enkätundersökningen genomfördes under två morgnar samma vecka, en onsdag och en fredag, med totalt 90 deltagande elever. Resultatet visar att de som äter frukost i skolan inte är de som skolan syftar att nå med sin satsning. Anledningarna som eleverna har till att äta frukost i skolan är i första hand sociala skäl och bekvämlighetsskäl. Även om skolans ursprungliga målsättning inte uppnås så kan man se många andra positiva effekter med att servera eleverna gratis frukost på skolan. Dessa effekter kan vara att man ger eleverna en arena för social interaktion och det ger skolan en ypperlig möjlighet att i frukostmatsalen överföra värden och kunskaper om vikten av en bra kost. Det var inte så många av eleverna som åt en frukost som kan betraktas som bra om målet är att stå sig fram till lunch. Vidare kan vi konstatera att elevernas uppfattning kring frukostens betydelse generellt stämmer överens med på området rådande forskning.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)