En kvantitativ studie om kapitalstrukturen i två branscher med olika risknivå – efter första verksamhetsåret : Jämförelse mellan bolag ifastighet- och tillverkningsbranschen

Detta är en Kandidat-uppsats från Högskolan i Gävle/Avdelningen för ekonomi; Högskolan i Gävle/Avdelningen för ekonomi

Författare: Christoffer Blomqvist; Martin Hammarsten; [2013]

Nyckelord: ;

Sammanfattning:

Sammanfattning

Titel:

En kvantitativ studie om kapitalstrukturen i två branscher med olika risknivå – efter första verksamhetsåret.

-Jämförelse mellan bolag i fastighet- och tillverkningsbranschen.

Nivå:

C-uppsats i ämnet företagsekonomi

Författare:

Christoffer Blomqvist och Martin Hammarsten

Handledare:

Arne Fagerström och Annika Lake

Datum:

Maj 2013

Nyckelord:

Företagsfinansiering, kapitalstruktur, soliditet, soliditet 2, skuldsättningsgrad, eget kapital, räntebärande kapital, risk.

Syfte:

Syftet med denna studie är att undersöka kapitalstrukturen i tvåbranscher med olika risknivå, för att sedan jämföra branscherna och undersöka om kapitalstrukturen skiljer sig åt mellan dem. Studien undersöker även faktorer som påverkar företagens val av kapitalstruktur i de båda branscherna.

Metod:

Uppsatsen har sin grund inom det vetenskapliga ämnesområdet företagsfinansiering. Studien har genom en kvantitativ metod utfört en dokumentstudie i databasen retriever, där siffror och nyckeltal har hämtats genom årsredovisningar från bolag inom studiens två branscher. Resultaten från dokumentstudien har kopplats till innehållet i studiensreferensram och sedan analyserats för att komma fram till en slutsats.

Resultat och slutsatser:

Resultaten från denna studie visar att branschen för uthyrning av fastigheter har en kapitalstruktur som är betydligt mer viktad åt belåning gentemot branschen för tillverkning av maskiner/maskindelar, efter första verksamhetsåret. Slutsatsen av studien är att det är flertalet faktorer som påverkar hur företag väljer sin kapitalstruktur. Några av de viktigaste faktorerna är risk, kapitalbehov och storlek. Studien har dock kommit fram till att det inte går att fastställa några generaliserbara slutsatser gällande kapitalstrukturen i de båda branscherna, då resultaten varierade kraftigt inom respektive bransch.

Förslag till fortsatt forskning:

Denna studie har valt att inte räkna på CAPM och WACC hos bolagen i studiens branscher. Det vore intressant att estimera CAPM och WACC hos nystartade bolag, då det finns vissa problem i anknytning med detta som exempelvis bristen av historisk data. En annan intressant forskningsidé är att fokusera på ett antal tillverkningsbolag och undersöka hur deras kapitalstruktur förändras över en 10-års period, med start från det första verksamhetsåret.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)