Läsförståelse genom skärm och papper : En kvantitativ studie om elevers läsförståelse av traditionell papperstext och digital text

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Karlstads universitet/Institutionen för språk, litteratur och interkultur (from 2013)

Sammanfattning: Studien tar avstamp i tidigare undersökningar om textmediers olika effekter och söker att svara på hur elevers läsförståelse påverkas av att läsa texter genom olika textmedium. Studien ville specifikt svara på om elevers inställning till textmediet de använder kan påverka deras läsförståelseförmåga. För att svara på detta användes material från tidigare PISA-undersökningar för att konstruera ett läsförståelsetest som undersökningsgruppen fick göra genom att läsa texter via en skärm eller en vanlig papperstext. Till studien fick undersökningsgruppen även svara på om en enkät där de fick beskriva sina upplevelser av läsning genom olika textmedium. Undersökningsgruppen bestod av sammanlagt 56 elever i årskurs 9. Resultaten visade att elevers inställning till textmediet kan ha påverkan på läsförståelseförmågan, och att elever med en preferens för traditionella papperstexter hade i genomsnitt bättre resultat på läsförståelsetestet. Undersökningens enkät visade att en majoritet av eleverna hade en preferens för papperstext, och att digitala texter generellt upplevdes vara mer obekväm att läsa. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)