EN KVANTITATIV STUDIE AV LIVSMEDELSVAL MED FOKUS PÅ FETTKVALITET VID LCHF

Detta är en Kandidat-uppsats från Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Författare: Linn Seppälä; Björn Tedestam; [2021]

Nyckelord: LCHF; fettkvalitet;

Sammanfattning: Bakgrund. Befintlig forskning som studerat LCHF (Low Carb High Fat) har huvudsakligen undersökt hur dieten påverkar individers hälsa. Det saknas studier på hur LCHF ser ut i praktiken och i synnerhet i Sverige.  Syfte. Syftet med studien var att undersöka vilka livsmedel med fokus på fettkvalitet, som används av utövare av dieten LCHF samt undersöka skillnader mellan olika grupper.  Metod. Studien genomfördes med en webbenkät som postades i facebook-gruppen “LCHF-gruppen”. Antalet deltagare var 108. Inklusionskriterier för deltagande var minst 18 års ålder och att man hade ätit LCHF-kost i minst 3 månader. Som signifikansnivå valdes p<0,05. Vid jämförelser av grupper användes Chi-två test och Mann-Whitney U test. Resultat. Av de mest frekvent konsumerade livsmedlen innehöll de flesta livsmedel övervägande mättat fett, som exempelvis smör, grädde och ost med fetthalt 26-35%, men där fanns också livsmedel med större andel omättat fett. Män konsumerar mer rött kött än kvinnor, medan kvinnor konsumerar mer nötter och frön än män. De yngre deltagarna åt mer av vegetariska alternativ till animaliska livsmedel jämfört med de äldre. Ister, talg och späck konsumerades mer av gruppen som ätit enligt LCHF > 2 år, medan matolja, fet fisk och grädde konsumerades mer av gruppen som ätit enligt LCHF ≤ 2 år.  Slutsats. Resultaten bekräftar delvis stereotypen att en LCHF-kost innehåller mycket mättat fett. En del av de livsmedel som konsumerades hade dock en högre andel omättat fett. Vår studie visade att livsmedsvalen vid LCHF-kost kan variera en del mellan personer. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)