Effekten av Omega-3 på demenssjukdom

Detta är en Kandidat-uppsats från Högskolan i Skövde/Institutionen för biovetenskap

Författare: Merily Holmqvist; [2014]

Nyckelord: Omega-3; kognition; demens; alzheimer; DHA.;

Sammanfattning: Kännedom om Omega-3 började med att man upptäckte att omega-3 har en effekt på kardiovaskulära sjukdomar, sedan dess har man börjat utforska allt fler områden där omega-3 har visat sig ha en positiv effekt. Syftet med den här uppsatsen är att undersöka huruvida Omega-3 har en effekt på demens och den vanligaste demenssjukdomen Alzheimer. Demens orsakas bland annat av en omfattande celldöd i hjärnan och uttrycker sig genom att minnet och kognitionen blir gradvis försämrat eftersom det episodiska minnet är försämrat hos dementa. Alzheimer i sin tur har visat sig ha låga nivåer av DHA i hippocampus. Studier har visat att ett intag av fisk och Omega-3 kan förebygga en uppkomst av demens och Alzheimer och förbättra den kognitiva försämringen som sker vid demenssjukdom. Slutresultaten är motsägelsefulla. De flesta studier visar att Omega-3 påverkar och förbättrar kognitionen hos Demens och Alzheimer patienter och kan verka förebyggande och även som behandling. Emellertid finns det de studier som visar på att Omega-3 inte har visat någon signifikant effekt, eller enbart har en förebyggande effekt och endast ifall demenssjukdomen inte är starkt genetiskt betingad.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)