Hälsopåverkan av syra- och basbildande livsmedel

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Food Science

Sammanfattning: En fungerande syra-basbalans är essentiell för en god hälsa. Serumets pH-värde bör ligga inom intervallet 7,35-7,45, och för att uppnå det har kroppen flertalet buffertsystem. Om pH-värdet hamnar utanför intervallet orsakas sjukdom, vid ett högre pH uppkommer alkalos, medan ett pH-värde under det normala orsakar acidos. Det finns även ett tillstånd som benämns metabolisk acidos, vilket inte är klassat som en sjukdom, men som inträffar när sura metaboliter ansamlas i blodet. Metabolisk acidos vållas av en över-vägande surgörande diet. Livsmedel är antingen syra- eller basbildande. Jonprodukterna efter av-slutad metabolism avgör ett livsmedels syra- eller basbildande egenskaper. Ett katjonöverskott är korrelerat till basbildande förmåga, samtidigt som ett anjonöverskott betyder syrabildning. Livsmedel rika på katjonerna natrium, kalium, kalcium och magnesium bidrar till en basbildande förmåga. Syra-bildande livsmedel däremot karakteriseras av ett högt innehålla av svavel och fosfor. Det finns teorier om att metabolisk acidos kan bidra till en rad olika nega-tiva hälsoeffekter, samtidigt som en basbildande diet anses främja hälsan. Därför genomfördes en litteraturstudie för att utreda vilka mekanismer som svarar för olika hälsoeffekter orsakade av en basbildande kost. För att inspi-reras gjordes även en intervju med en person som förespråkar hypotesen. Resultatet visar att flertalet hypoteser finns om spridda hälsoeffekter or-sakade av en dominerande basbildande diet; exempelvis förbättrad benhälsa, tarmflora, immunförsvar, blodtryck samt minskad fettinlagring, risk för cancer, njurstensformation och trötthet, vidare anses en basbildande diet bidra till fördröjt åldrande. Det är tydligt att mer forskning behövs för att kunna bekräfta alla hypoteser.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)